• Посилання скопійовано

Затверджено методрекомендації з бухобліку ліків в закладах охорони здоров'я

Затверджено Методичні рекомендації з ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров'я

Затверджено методрекомендації з бухобліку ліків в закладах охорони здоров'я

МОЗ наказом від 09.09.2014 р № 635 затвердив Методичні рекомендації з ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров'я.

Ці Методичні рекомендації визначають загальний механізм формування в обліку інформації про лікарські засоби та медичні вироби у матеріальній і грошовій формі як запасів.

Методрекомендації визначають:

- складський облік лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я

- облік лікарських засобів та медичних виробів у відділеннях закладу охорони здоров’я

- облік лікарських засобів та медичних виробів на постах (у маніпуляційних кімнатах)

- бухгалтерський облік лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я

- особливості бухгалтерського обліку лікарських засобів та медичних виробів у бюджетних установах

- особливості бухгалтерського обліку лікарських засобів та медичних виробів підприємствами.

Так, складський облік ЛЗ та МВ повинен забезпечувати своєчасне та достовірне відображення операцій з їх надходження, переміщення та вибуття.

Облік здійснюється за найменуваннями за кожним лікарським засобом окремо, з зазначенням його назви, дозування, форми випуску (таблетки, ампули тощо), інформації про упаковку (коробки, флакони, туби тощо), назви виробника лікарського засобу, кількості, ціни та суми.

Бухгалтерський облік ЛЗ та МВ здійснюється з дотриманням єдиних методологічних засад, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», з урахуванням особливостей діяльності закладу охорони здоров’я та комп’ютерної технології оброблення облікових даних.

Суми ПДВ, які сплачуються при отриманні (купівлі) ЛЗ та МВ, не зараховуються до їх вартості і відносяться на фактичні видатки бюджетної установи за кодом економічної класифікації видатків (КЕКВ), що призначений для придбання цих запасів, або відносяться до податкового кредиту (якщо це передбачено чинним законодавством України).

Списання використаних ЛЗ та МВ здійснюється бухгалтерською службою у закладах охорони здоров’я за балансовою вартістю чи середньозваженою собівартістю згідно із звітами про фактичне використання, які складаються матеріально відповідальними особами. На кінець місяця за кожним найменуванням виводяться залишки цих запасів за кількістю та сумою.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»