• Посилання скопійовано

Подання алкогольно-тютюнової звітності у разі відсутності/наявності кількох ліцензій

Розглянемо три важливі питання щодо подачі алкогольно-тютюнової звітності. Зокрема, у разі відсутності ліцензії на роздрібну торгівлю або наявності декількох ліцензій

Подання алкогольно-тютюнової звітності у разі відсутності/наявності кількох ліцензій

1) Чи подають суб’єкти господарювання, які займаються продажем столових вин та не мають  ліцензій на торгівлю алкогольними напоями, алкогольно-тютюнову звітність?

Ні, не подають.

Відповідно до частини третьої ст. 16 Закону №481/95-BP, тільки суб'єкти господарювання, які отримали передбачені цим Законом ліцензії, мають подавати до податкового органу щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Форми звітів затверджені наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. №49. Про граничні терміни подання алкогольно-тютюнової звітності читайте тут >>

Тож, якщо суб’єкти господарювання займаються роздрібною торгівлею товарів, яка не передбачає отримання ліцензій на їх торгівлю, то вони не повинні подавати алкогольно-тютюнову звітність до ДФС.

2) Підприємство має декілька ліцензій на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Скільки звітів потрібно подавати та куди?

Один, за основним місцем обліку підприємства. 

Відповідно до норм порядків подання алкогольно-тютюнових звітів у роздрібній торгівлі суб'єкти господарювання усіх форм власності, які одержали ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами або алкогольними напоями, подають відповідні звіти до органів ДФС за основним місцем обліку суб'єкта господарювання. 

Якщо госпсуб'єкт має у своєму складі структурні одиниці, які не є юрособами, звіти заповнюються в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

Тож, якщо у структурі підприємства немає окремих одиниць, які є юрособами, незалежно від кількості отриманих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольних напоїв та тютюнових виробів потрібно подавати один звіт за ф. №1-РТ за всіма отриманими ліцензіями щодо роздрібної торгівлі тютюнових виробів та ф. №1-РА за всіма отриманими ліцензіями щодо роздрібної торгівлі алкогольних напоїв відповідно.

Докладніше про заповнення кожної з форм алкогольно-тютюнової звітності можна дізнатися у аналітиці від "ДК"  та у роз’ясненні ДФС.

3) До якого податкового органу повинні подавати декларації та сплачувати акцизний податок госпсуб'єкти, які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів (в тому числі не за основним місцем перебування на обліку, або які перебувають на основному обліку в CДПІ з обслуговування великих платників)?

Податківці у підкатегорії 116.07 "ЗІР" доводять, що такий суб'єкт господарювання  повинен подавати податкові декларації до контролюючих органів, які територіально обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу таких товарів.

Сплата акцизного податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»