• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 листопада

Зареєстровано наказ Мінфіну про нову форму Декларації з прибутку, із проектом Податкового кодексу нічого не зрозуміло, нові листи від Держпраці і Мінсоцполітики та три консультації редакції про ПДВ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 листопада

Нова декларація з прибутку — уже найближчим часом. Міністерство юстиції повідомило про реєстрацію наказу Мінфіну від 20 жовтня № 897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств». Документ зареєстровано у Мін`юсті 11 листопада за №1415/27860 і більше про нього нічого не відомо («для ознайомлення з текстами актів потрібно звертатися до відповідних відомств»). Докладно про те, що і як змінилося в новій формі Декларації, повідомимо одразу після оприлюднення документа; він нібито готується до опублікування в «Офіційному віснику України» за 01 грудня 2015 р.

Ще не набридло читати про проекти Податкового кодексу? Тоді ось вам дві нові статті. В одній керівництво ДФС вважає, що новий Кодекс має запрацювати вже у грудні і закріпити умови роботи для бізнесу на 2-4 роки (в крайньому випадку — ввести мораторій на зміни). В іншій Ніна Южаніна розповідає коли буде введено новий Податковий кодекс (каже, що не скоро), чим компенсувати втрати бюджету від «ліберальної» фіскальної реформи та про те, що депутати готові піти на компроміс із Мінфіном. Останнє звучить не дуже обнадійливо.

Хто не працює — той не помиляється. Як виправити помилку в повідомленні про прийняття на роботу у два кроки? Дуже просто: подаєте повідомлення типу «скасовуюче» з помилковими даними і — одночасно із ним — повідомлення типу «початкове» із правильними даними. До речі, чи знали ви, що податківців слід повідомляти про прийняття на роботу будь-яких сумісників: не тільки зовнішніх, а й внутрішніх? Ми от не знали, допоки Держпраці не роз`яснила. Ще цього тижня та ж Держпраці нагадала, що виплата зарплати один раз на місяць є порушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 510-1700 грн. (адже згідно КЗпП, виплати повинні здійснюватись не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів). Нібито нічого нового, але на нашій сторінці у Фейсбуці з цього приводу відбулась ціла дискусія.

Три питання про ПДВ. Із п`яти найцікавіших запитань нашого розділу «Запитання і відповіді» за минулий тиждень три стоcуються ПДВ та податкових накладних. Як відбувається перерахунок ПДВ з електронного рахунку в системі СЕА на державні рахунки та як дізнатися що ПДВ знято — читайте тут. Який порядок виправлення помилки, допущеної в полі «Індивідуальний податковий номер покупця» податкової накладної — тут. Нарешті, чи переноситься граничний термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН, якщо він припадає на святковий чи вихідний день — ось тут. (Якщо зовсім коротко: автоматично, складний, не переноситься).

...І три листи від Мінсоцполітики. В одному працівники міністерства описали нюанси звільнення та виплати вихідної допомоги, в іншому нагадали, що незалежно від виду наданої відпустки без збереження зарплати, календарні дні такої відпустки треба виключати із розрахункового періоду при обчисленні лікарняних. Нарешті, у третьому сказано про особливості утримання аліментів (зокрема те, що із суми середнього заробітку мобілізованого вони теж утримуються).

Інші новини. При оформленні транспортного засобу відтепер не потрібно надавати довідку-рахунок, оприлюднено розпорядження ‪‎КМУ‬ про перенесення робочих днів у 2016 році (ми вже писали про це минулого тижня, тепер маємо офіційний документ), а податківці затвердили вимоги до запитів, які надсилаються платникам податків (текст документу читайте тут, а занудний, проте прискіпливий коментар редакції — ось тут).

До зустрічі через тиждень. Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»