• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21-25 червня

Знову зміни у декларації з ПДВ та додатках до неї; чергові законодавчі ініціативи (розумні і не дуже); актуальні консультації від ДФС, Мінпраці і Мінсоцполітики; поради Держпраці про роботу у спеку та наші традиційні нагадування про сплату податків.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21-25 червня

Чергові зміни у звітності з ПДВ. Наказом Мінфіну №503 внесено зміни до декларації з ПДВ, додатків до неї а також порядку заповнення ПН. У самій декларації змін небагато, зате Додатки 2 і 3 виклали у новій редакції. Зокрема, тепер для розшифровки від'ємного значення (ряд. 21 Декларації з ПДВ), потрібно буде вказати місяць, рік його виникнення та суму. Наказ, яким затверджені нововведення, планують опублікувати 01 липня. Таким чином і декларацію з ПДВ, і додатки до неї за червень 2016 року слід подавати у липні ще за «старою» формою. У серпні за липень нібито теж, але давайте все ж дочекаємось офіційного опублікування і роз`яснень податківців.

Тиждень назад ми написали, що у Верховній Раді відбувається «якась дурня». І — уявіть собі! — це декому не сподобалось. Тому цього разу ми замінимо одне нетолерантне слово на інше. Отже, минулого тижня Комітет ВР з питань бюджету запропонував внести зміни до статті 64 Бюджетного кодексу. І зміни ці якісь... нерозумні: депутати вважають, що справедливим буде сплачувати ПДФО не так, як зараз передбачено Бюджетним кодексом — за адресою працедавця, який нараховує і виплачує оподатковуваний дохід таким працівникам, а (за бажанням платника податків) за місцем його проживання. Зрозуміло, що податок, як і раніше, будуть розраховувати і сплачувати не самі робітники, а бухгалтери підприємств.
Але є і гарна новина: на сайті ВРУ зареєстровано вже другий законопроект, яким передбачається звільнити госпсуб’єкти від подання алкогольно-тютюнової звітності. Щоправда, таке звільнення буде поширюватися тільки на роздрібних реалізаторів алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Нові листи від ДФС. Поки нардепи вирішують чи відміняти алкогольно-тютюнову звітність, ДФС надала чергові роз’яснення про її заповнення. Ще податківці роз`яснили нюанси ведення касових операцій за відсутності підпису касира чи бухгалтера на видатковому касовому документі, розказали про від'ємне значення ПДВ (відображення в декларації та шляхи його використання) та нагадали, що за одне податкове правопорушення платник може бути притягнутий до відповідальності тільки за однією статтею ПКУ.

Дві новини про типові форми. Мінпраці роз`яснило, що для оформлення наказу про надання відпустки потрібно використовувати виключно типову форму (Форма №П-3). Згідно з нею у наказі мають бути зазначені: прізвище, ім'я та по батькові працівника, якому надається відпустка, назва структурного підрозділу, назва професії (посади), вид і період відпустки. А фахівці Мінсоцполітики нагадали, що для обліку і нарахування заробітної плати використовуються лише типові первинні документи: табель обліку робочого часу, форма П-6 «Розрахунково-платiжна вiдомiсть працiвника» (розрахунковий листок) і форма П-7 «Розрахунково-платiжна вiдомiсть (зведена)».

Держпраці надало рекомендації про те, як працювати у спеку. Наприклад, при роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин (з наступним відпочинком не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях). А робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС взагалі відноситься до небезпечних (екстремальних). Більше про рекомендовані режими праці в умовах підвищеної температури повітря читайте тут.

Інші новини. Мінфін вніс зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, ДФС затвердила новий Державний реєстр РРО і нові форми реєстраційних документів для отримання послуг ЕЦП (останні набувають чинності з 01 липня 2016 року), а Нацбанк знизив облікову ставку з 19% до 16.5%.

Не забудьте про сплату податків! Завтра — останній день сплати ПДФО і військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за травень 2016 р.; ПДВ і акцизного податку за травень; плати за землю та ще з півдюжини зборів (докладно дивіться тут). Більше цього тижня сплати подаків і звітності немає, а от у наступний понеділок, 4 липня, подаємо Звіт про товарооборот ( форма №1-торг), Форму №1-опт за червень 2016 р. і ще декілька більш екзотичних звітів (увесь перелік ви знайдете тут).

Онлайн трансляція Великого Бухгалтерського Семінару усього за 197 грн. В принципі, тут можна поставити три знаки оклику, дати посилання на сторінку реєстрації — і все. Адже і так зрозуміло: треба брати!
Але наші колеги зі служби збуту просили обов`язково написати, що це буде не просто семінар, а справжнє бухгалтерське свято: 7 годин доповідей, роздатковий матеріал у електронному вигляді, та ще й запис усіх виступів (якщо ви раптом не зможете подивитись або захочете знову переглянути найцікавіші місця). І, звісно, на вас чекають кращі лектори країни: Олена Самарченко, Тетяна Мойсеєнко, Сергій Дробоття і Олександр Смирнов.
Трансляція відбудеться вже через тиждень, 7 липня, дивитись її можна де завгодно, а замовити рахунок варто прямо зараз.

До зустрічі вже у понеділок.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


   

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»