• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-22 жовтня

Зміни до Звіту з ЄСВ набрали чинності, депутати прийняли проект Дербюджету-2017 і удвічі підняли собі зарплати, три актуальні листи від ДФС та три нові консультації від редакції, огляд найважливіших подій для неприбуткових організацій, фінансова звітність за III квартал і останній у сезоні семінар про податкову оптимізацію. Не пропустіть!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-22 жовтня

Зміни до звіту з ЄСВ набрали чинності. У минулий вівторок був опублікований та набрав чинності Наказ Мінфіну №813, яким внесено зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ (ми вже писали про ці зміни тиждень назад) Вперше звітувати за новою формою треба буде у листопаді, за жовтень 2016 року. Але – про всяк випадок – чекаємо ще роз'яснення податківців з цього приводу.

 

У першому читанні прийнято проект Держбюджету на 2017 рік. Мінфіну усе подобається: і зміст документу, і методологія, і швидкість прийняття ВР. Голова профільного комітету ВР Ніна Южаніна також схвально говорить про податкову реформу від Мінфіну. Навіть нардеп Оксана Продан демонструє стриманий оптимізм. Велику статтю про те, чого нам чекати від податкової реформи, ми написали ще два тижні назад; якщо ви її пропустили — читайте ось тут.

 

Ще дві новини з Верховної Ради, не такі оптимістичні. 18 жовтня Рада прийняла за основу законопроект № 2985 «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу » (щодо посилення гарантії дотримання законодавства України)». Пропонують зобов'язати усіх керівників підприємств і органи місцевого самоврядування: сповіщати призовників і військовозобов'язаних про їх виклик у військові комісаріати; забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом; в 7-денний термін повідомляти в районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення від роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних. Законопроект було подано в Раду ще у червні минулого року і от лише зараз прийнято в першому читанні.

 

Зате після цього депутати удвічі збільшили собі зарплати. Тепер з 1 листопада заробітна плата народного депутата становитиме 36 250 гривень (еквівалент 25 мінімальних заробітних плат). На додачу для оплати праці помічників-консультантів незалежно від їх кількості народному депутату встановлюється загальний місячний фонд у межах 16 мінімальних заробітних плат — до 23,2 тисяч.

 

Три листи від ДФС. Книга обліку доходів та витрат, Книга обліку розрахункових операцій, Виписка або витяг з державного реєстру.... А ще ліцензії, свідоцтво платника ПДВ (якщо суб’єкт господарювання є платником ПДВ) і трудові угоди з найманими працівниками (у разі використання найманої праці). Податківці нагадали перелік документів, які повинні знаходитись на місці торгівлі у фізособи–підприємця на загальній системі оподаткування. В яких випадках складання товарно-транспортної накладної є обов'язковим? Кожна надана послуга з перевезення має бути підтверджена актом щодо надання послуги з перевезення та відповідною ТТН, а ось власний вантаж підприємство може провозити, не складаючи ТТН. Роз`яснення ДФС з цього приводу дивіться тут. Ще у одному листі податківці наголошують: за невідображення у формі №1ДФ даних про виплату підприємцю накладається штраф, незалежно від того, були виплачені такі доходи чи ні.

 

Актуальна аналітика від редакції. Ще у грудні 2015 року було внесено зміни до порядку нарахування індексації зарплати, зокрема, і новоприйнятим працівникам. Наразі з'явилось роз'яснення Мінсоцполітики, яке кардинально змінює порядок індексації доходів таких працівників. Тут ми розглядаємо, що саме змінилось та наводемо приклади нарахування індексації. Як розраховується допомога у зв'язку з вагітністю та пологами? Які обставини повинен враховувати бухгалтер під час такого розрахунку? Читайте про шість кроків для бухгалтера: від подання лікарняного і його перевірки комісією із соцстраху аж до виплати допомоги (плюс приклади від редакції). А ще ми пишемо про наслідки різниці в назві товару у вхідних та вихідних первинних документах та що робити (щоб це не виглядало як пересорт, радимо написати наказ, в якому відобразити та об'єднати в однорідні групи отримані від постачальників товари з різними найменуваннями).

 

5 речей про неприбуткові установи, які ви повинні знати. Нова форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, три актуальні листи ДФС, велика аналітична стаття від редакції, а також нещодавні Зміни до Податкового кодексу щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій (вже проголосовані Верховною Радою, але ще не підписані Президентом)... В одному невеликому матеріалі ми зібрали усе найважливіше з того, що відбулось в останні місяці і стосується діяльності профспілок і політичних партій, житлових кооперативів і ОСББ, релігійних і громадських організацій, творчих об`єднань, благодійних фондів, неприбуткових установ тощо — тобто, усіх тих, на кого поширюється статус неприбутковості. Must read для бухгалтера, якщо ви бухгалтер саме неприбуткової установи чи організації.

 

Не забудьте перевести годинники на 1 годину назад! Вже менше ніж за тиждень, в ніч на неділю 30 жовтня, ми переходимо на зимовий час. Про це, про постанову Кабміну від 13.05.1996 р. №509 та про невдалу спробу скасування переведення годинників у 2011 році читайте тут. А ще, починаючи з того ж 30 жовтня, кожної доби пасажири зможуть купляти майже на 3,9 тис. квитків на поїзди більше (Укрзалізниця змінює правила бронювання квитків і відміняє різні види бронювання).

 

Але є й більш важливі події наступного тижня. Вже завтра, 25 жовтня — останній строк подання Балансу і Звіту про фінансові результати III квартал 2016 р., а також Фінансового звіту СМП (Форм №1-м, 2-м) за III квартал 2016 р. Про те, які особливості подання квартальної фінансової звітності до органів статистики і ДФС та як на складання фінзвітності впливають різні нестандартні господарські операції, ви можете прочитати у редакційній статті. А у п`ятницю, 28 жовтня — останній термін сплати податків за вересень 2016 року: ПДВ, плати за землю, ПДФО і військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, акцизного податку тощо. (Повний перелік звітності, які подаємо у ці два дні — на blank.dtkt.ua).

 

Але і це ще не все! Вже через декілька днів відбудеться останній у цьому сезоні дводенний семінар із Олександром Смирновим. Перший день — легальна оптимізаця податків. Скориставшись нашими порадами, ви зможете перевірити, чи усе ви правильно робили раніше, проаналізувати можливі пробіли у існуючих схемах та встигнте правильно «дооптимізуватись» ще до кінця цього року (традиційні грудневі витрати на маркетинг і дослідження ринку — не радимо!). Другий день присвячений захисту бізнесу: податкові перевірки, допити і обшуки. (Це звучить не дуже приємно, проте дійсно важливо. Особливо зважаючи на активність податківців та близьке закінчення мораторію на перевіки).
Ви можете відвідати обидва дні семінару, або будь-який один з них, на ваш вибір. Більше інформації читайте ось тут, а ще дивіться відео-запрошення, яке записав Олександр Смирнов на цих вихідних. 

Приходьте — буде і цікаво, і корисно.

 

 

 

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»