• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14-19 серпня

Знову про блокування реєстрації податкових накладних, податківці розказали про ЄСВ (у зручних табличках), нові консультації від ДФС і редакції, Фонд соцстраху відкрив рахунки і у Київській області теж, МВС затвердило Методику планування заходів по евакуації, а Нацбанк і СБУ попереджають про нові атаки вірусів.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14-19 серпня

Три новини про блокування реєстрації ПН. По-перше, оновлено критерій для блокування реєстрації податкових накладних щодо обсягу постачання, – відповідний наказ Мінфіну набрав чинності з дня його опублікування, 12 серпня.
По-друге, при кожному зупиненні реєстрації ПН/РК слід подавати нову інформацію щодо своїх даних, – роз'яснення податківців про це читайте тут.
По-третє, податківці розповіли про особливості заповнення графи 2 Таблиці, яку подають при блокуванні ПН. В ній потрібно зазначати коди УКТ ЗЕД та ДКПП незалежно від того, у якому звітному періоді придбавалися товари/послуги та чи було зазначено ці коли при їх придбанні.

А ще Мінфін пропонує дозволити реєстрацію заблокованих податкових накладних, по яким не прийняті рішення ані про реєстрацію, ані про відмову у ній, а також планує розширити коло ознак, за дотриманням яких податкові накладні не будуть підлягати моніторингу.

 

Податківці – про ЄСВ (у табличках). Коли ЄСВ нараховується з «мінімалки»? На які виплати ЄСВ взагалі не нараховується? Скільки сплачувати ФОП та самозайнятим особам в 2017 році? Які коди типу нарахування зазначаються у звіті з ЄСВ? Відповіді на ці та інші питання – у зручних табличках від податківців.

 

Чи можна допустити працівника до роботи в день направлення повідомлення ДФС? Фахівці Держпраці надали рекомендації щодо документального оформлення прийняття на роботу працівників. Відповідно до них:

  • дата наказу про прийняття працівника на роботу та дата початку роботи працівника НЕ ПОВИННІ співпадати;
  • повідомлення до ДФС слід подавати НАПЕРЕДОДНІ дня від дати початку роботи працівника.

 

Продаж алкоголю одним роздрібним торговцем іншому вважається оптовою торгівлею, – роз'яснення від ДФС. Якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, реалізував їх іншому суб’єкту господарювання, який теж має ліцензію на право роздрібної торгівлі, і при цьому оформив документи, як при відвантаженні алкогольних напоїв для подальшої реалізації (оформлено видаткові накладні, податкові накладні, а також, ТТН встановленого зразка №1-ТН/алкогольні напої), то, на думку податкківців, це - «за своєю суттю» – вже оптова торгівля. 

Тому за здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями без наявності відповідної ліцензії на роздрібного торговця-постачальника чекає штраф у розмірі 200% вартості товару, але не менше 17 000 гривень.

 

Хто відповідає за відсутність квитанції № 2 при поданні Звіту з ЄСВ?

«Квитанція №2 містить інформацію про результат обробки Звіту і повідомляє про внесення чи невнесення відомостей зі звітності страхувальника до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр застрахованих осіб).
Таким чином квитанція №2 свідчить лише про те, що дані зі звіту завантажено до Реєстру застрахованих осіб, ведення якого покладено на Пенсійний фонд України <...>
Враховуючи зазначене, надання роз’яснень щодо квитанції №2 належить до компетенції органів Пенсійного фонду України».

Це – цитата з роз'яснення від ДФС у м. Києві, розміщеного на її сторінці у Facebook. Як то кажуть, без коментарів. 

 

Ще більше консультацій від ДФС (і не тільки). Алгоритм дій платника ПДВ при зупиненні реєстрації податкових накладних, – у черговому відеоогляді від черкаських податківців. Які наслідки чекають на продавця і покупця у разі наявності зайво або помилково складеної податкової накладної, – роз'яснення від ДФС читайте тут, а які обов'язки чекають на спадкоємця фізособи-підприємця, – ось тут.

І ось ще дві консультації від фахівців редакції «Дебет-Кредит»: про те, якими первинними документами підтверджується первісна вартість імпортованого товару та коли можна не проводити коригування середнього заробітку для нарахування відпускних (їх ви знайдете тут і тут).

 

Нові рахунки ФСС – тепер у Київській області. Фонд соцстраху повідомив про відкриття нових рахунків для страхувальників Київської області (усього 17 районів). Рахунки використовуються для зарахування коштів від сплати заборгованості по страхових внесках, пені, штрафів, адмінстягнень тощо. Перед цим про відкриття нових рахунків повідомляли Управління виконавчої дирекції ФСС України у Черкаській, Дніпропетровській та Рівненській областях.

 

Інші новини. Мінсоцполітики затвердило форму картки обліку даних інспектора праці (вона необхідна для видачі посвідчення інспектора праці), Реєстр великих платників податків тепер налічує 2512 юросіб (з нього виключено 2 підприємства), а Положення про реєстр застрахованих осіб буде змінено (з'явився проект відповідної постанови ПФУ)

А ще МВС затвердило Методику планування заходів по евакуації. За нею на всі підприємства поширюється обов'язок розробити плани евакуації працівників в разі надзвичайних ситуацій. На суб'єктах господарювання з чисельністю працівників понад 50 осіб мають бути утворені комісії з питань евакуації, а там, де працює менш як 50 осіб – призначається особа, яка виконує функції комісії.

 

І знову про віруси... На початку тижня про можливу атаку комп'ютерів за допомогою Word попередив Департамент безпеки Нацбанку. А наступного дня вже й СБУ повідомила про можливу кібератаку на мережі українських установ та підприємств
В її зверненні також містяться рекомендації для запобігання атаки та дії, які варто провести системним адміністраторам або уповноваженим особам з інформаційної безпеки.

 

Семінар за кордоном: чи доведеться роботодавцю заплатити ПДФО? Якщо запрошеною стороною семінару та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юрособа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума, сплачена за участь у семінарі, не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування ПДФО.
Але якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є саме працівник – то це вже додаткове благо, яке включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу.
Про усе це інформує ДФС у Тернопільській області.

Ми ж своєю чергою запрошуємо вас на Морський бухгалтерський семінар у Туреччині. Вас чекає пять днів повного релаксу: відпочинок на березі Середземного моря в оксамитовий сезон, готель 5* у форматі «Все включено», семінар, навчання і консультації нон-стоп, а також (за бажанням) – екскурсії, шопінг і прогулянка на яхті.

Щоб влаштувати собі канікули уже у вересні (за акційною ціною і без ПДФО), реєструйтесь прямо зараз за посиланням.

 

***

Перед тим як попрощатись, про всяк випадок нагадаємо: цей тиждень – святковий; ми працюємо лише три дні, а з четверга будемо мати 4 вихідні дні поспіль.
Тож до зустрічі вже у вересні (розсилки «Головне за тиждень» у наступний понеділок не буде, будемо відпочивати разом з вами).


Хай щастить!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»