• Посилання скопійовано

Готуємось до сезону відпусток: 12 актуальних матеріалів редакції

До літа залишився тиждень. Працівники планують відпустки, а бухгалтерам саме час подумати про їх розрахунок, оплату та облік. Аби все це не стало головним болем бухгалтера і залишився час ще й самому на відпочинок, редакція «Дебету-Кредиту» підготувала добірку з найкращих і найпопулярніших наших матеріалів на цю тему.

Готуємось до сезону відпусток: 12 актуальних матеріалів редакції

1. Щорічні відпустки: коли, кому та якої тривалості надаються?

Які види щорічних відпусток є? Як визначити, якої тривалості щорічну відпустку працівник вже заробив? Коли та на яку тривалість щорічної відпустки має право новоприйнятий працівник? Відповіді на ці та інші запитання зібрані в одному аналітичному матеріалі ось тут.

 

2. Відпускні-2018: покроковий алгоритм розрахунку

Алгоритм розрахунку відпускних складається з п'яти кроків: 1) визначення розрахункового періоду; 2) визначення виплат та періодів, що включаються/не включаються до розрахунку середньої заробітної плати за розрахунковий період; 3) коригування середнього заробітку; 4) визначення середньоденного заробітку; 5) визначення суми відпускних.

Детально кожен з цих кроків ми роз'яснили в окремому матеріалі. Вивчивши його, ви зможете розрахувати відпускні без проблем. 

 

3. Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

У бухгалтерів, які часто за сумісництвом є ще й кадровиками, виникають запитання щодо документального оформлення надання відпусток. Покроковий алгоритм буде таким: 1) створення графіку та резерву відпусток; 2) попередження працівника про початок відпустки; 3) написання ним заяви та складання наказу про надання відпустки; 4) табелювання працівників та оплата відпускних.

Детально про кожен з цих кроків фахівці «Дебету-Кредиту» розповіли у цій статті

 

4. Правила поділу щорічної відпустки на частини: роз'яснення Держпраці

Чи можна видати наказ про поділ щорічних відпусток на частини по 7 днів через виробничу необхідність? На думку Держпраці, ні. Адже такий наказ суперечить двом нормам Закону «Про відпустки»:

  • ділити щорічну відпустку можна на прохання працівника;
  • у разі поділу щорічної відпустки одна безперервна частина має бути мінімум 14 к. д.

Отже, ініціювати поділ відпустки має працівник, а не роботодавець. Тому наказ про поділ відпусток — неправомірний. Про це читайте ось в цій новині.

 

5. Як бути з виплатою відпускних, якщо заява подана за день до початку відпустки?

Розглянемо ситуацію: працiвник пiдприємства хоче взяти кiлька днiв щорiчної вiдпустки у зв'язку з невiдкладною потребою. Заяву працівник написав за день до бажаного дня вiдпустки. Чи може пiдприємство надати цю вiдпустку?

На це запитання відповіла Держпраці, а ми про це написали у новині ось тут.

 

6. Премії та винагороди за рік у розрахунку відпускних

Одне із запитань, яке часто виникає у бухгалтерів — це врахування премій та суми винагороди за підсумками роботи за рік до розрахунку середньої зарплати для відпускних. Це питання докладно та на прикладах ми розглянули у нашій статті.

 

7. Як вплине підвищення окладів на розрахунок відпускних?

Згідно з роз'ясненням Держпраці, якщо підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно прокоригувати і нарахувати належні йому кошти. Донарахування провадиться і у випадку, коли працівник відразу після відпустки звільняється, а в період, коли працівник перебував у відпустці, відбулося підвищення окладів.

 

8. Визначаємо відпускний стаж працівників для щорічних відпусток

У час сезону відпусток бухгалтери мало того, що отримали додаткове навантаження у вигляді розрахунків відпусткових, ще й час від часу необхідно виплачувати компенсацію за невикористані відпустки працівникам, що звільняються. І тут постає запитання: скільки днів відпустки працівник заробив?

Відповідь на це питання читайте в аналітиці від редакції (для передплатників).

 

9. Додаткова відпустка за роботу на комп’ютерах: кому, скільки та як розрахувати?

Працівники, які працюють на персональних комп’ютерах, мають право на щорічну додаткову відпустку. Хто саме з працівників має таке право? Якою тривалістю надавати таку відпустку? Та як правильно її розраховувати?

Про це розповіли у Профспілці працівників освіти та науки з посиланням на роз'яснення Мінсоцполітики.

 

10. Соціальні відпустки працівникам, які мають дітей: все що потрібно знати

Фахівці редакції «Дебету-Кредиту» розповіли, які є види соціальних відпусток. А також кому надається та як правильно оформлюється: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного та шестирічного віку; додаткова відпустка працівникам, які мають дітей.

 

11. Відкликання з відпустки: зарплатні та кадрові аспекти

Відкликання працівника з відпустки хоч і рідко, та все ж трапляється. Розгляньмо, як діяти бухгалтеру в такій ситуації, в окремому аналітичному матеріалі (для передплатників).

 

12. Відпустка для ФОП: місяць не сплачуємо єдиний податок!

Кожному підприємцю хоч раз на рік треба відпочити та набратися сил для ведення свого успішного бізнесу. ПКУ дозволяє це зробити, навіть, певним «спрощенцям» без сплати ЄСВ. На який термін надається відпустка та кому саме? Які документи для цього потрібно надати ДФС? Чи буде пільга з ЄСВ на період відпустки?

На ці та інші запитання ми відповіли у своїй аналітиці ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених відпусткам, ви знайдете тут, а консультацій — ось тут.

Гарного Вам читання! 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»