• Посилання скопійовано

НБУ роз'яснив свої «драконівські заборони»

НБУ роз'яснив свої "драконівські заборони" - вони вжиті для заспокоєння ситуації під час "особливо відчутного підвищення емоційного фону на ринку"

НБУ роз'яснив свої «драконівські заборони»

Низка ризиків та невизначеностей подальшого розвитку економіки України та фінансових ринків, пов’язана насамперед із напруженою ситуацією на сході країни, зумовлює періодичні ситуативні коливання попиту та пропозиції на валютному ринку. Про це повідомил директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

За її словами, Національний банк постійно вживає заходів у напрямі нівелювання таких коливань, намагаючись використовувати передусім ринкові механізми. “Водночас налаштованість на переважно ринкові підходи до монетарного регулювання не виключає тимчасового використання окремих регуляційних заходів адміністративного характеру для заспокоєння ситуації під час особливо відчутного підвищення емоційного фону на ринку”, йдеться у її коментарі.

Саме то, за підсумками аналізу результатів заходів, запроваджених постановою Правління Національного банку України від 30.05.2014 № 328 “Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій”, НБУ прийняв рішення про тимчасове продовження дії цих заходів і запровадження окремих додаткових механізмів впливу на ринок.

З цією метою Правління Національного банку України ухвалило постанову від 29.08.2014 № 540 “Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України” (Постанова № 540). Вона набирає чинності з 2 вересня та діє до 02 грудня 2014 року включно, тобто передбачені зазначеною постановою тимчасові заходи діятимуть протягом трьох місяців.

“Основною причиною рішення про обов’язкову конвертацію готівкових зарубіжних переказів в гривню є боротьба з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, відкриття рахунку в банку з повною ідентифікацією клієнта дозволяє уникнути такої конвертації”, – зазначила Олена Щербакова.

За її словами, зазначені норми не раз обговорювалася, були звернення з боку Служби безпеки України, щоб посилити контроль готівки. “Відсьогодні конвертація буде здійснюватися за ринковим курсом конкретного комерційного банку, який той встановлює для всіх валютообмінних операцій. “Останнім часом я не бачила нарікань на ці курси”, – додала директор департаменту.

Щербакова нагадала, що перекази на суму понад 150 тисяч гривень можна здійснювати тільки в безготівковій формі на рахунок із повною ідентифікацією клієнта, тоді як при менших сумах застосовується спрощена ідентифікація.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»