• Посилання скопійовано

Нацбанк змінив порядок встановлення офіційного курсу гривні

З 31 березня 2015 року офіційний курс гривні до іноземних валют установлюватиметься наприкінці робочого дня та починатиме діяти з наступного робочого дня

Нацбанк змінив порядок встановлення офіційного курсу гривні

З 31 березня 2015 року офіційний курс гривні до іноземних валют та курс банківських металів, стосовно яких передбачено щоденне встановлення офіційного курсу (далі – офіційний курс гривні), установлюватиметься наприкінці робочого дня та починатиме діяти з наступного робочого дня.

З цієї самої дати офіційний курс гривні:

  • установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діятиме протягом наступних вихідних або святкових днів;
  • установлений в останній робочий день тижня або в передсвятковий день, починатиме діяти в перший робочий день наступного тижня чи в перший післясвятковий робочий день;
  • до іноземних валют, стосовно яких передбачено встановлення офіційного курсу раз на місяць, установлюватиметься в останній робочий день місяця та діятиме з першого до останнього числа наступного календарного місяця.

Повідомлення про встановлення офіційного курсу оприлюднюватиметься в день його встановлення до 18 години на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

Діючий на сьогодні порядок передбачає, що офіційний курс гривні встановлюється та оприлюднюється в середині робочого дня і діє з часу його встановлення.

Також з 31 березня 2015 року розрахунок офіційного курсу гривні до долара США здійснюватиметься як середньозважене значення курсу гривні до долара США за всіма укладеними угодами з його купівлі та продажу на умовах "тод", "том" та "спот" у день установлення офіційного курсу за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України.

Порядок, який діє на сьогодні, передбачає розрахунок офіційного курсу гривні до долара США як середньозважене значення не за укладеними угодами, а за операціями поточного дня. Тобто наразі до розрахунку беруться угоди, укладені в минулі дні, але з датою валютування поточного дня. Тоді як угоди, укладені поточного дня, з більш пізньою датою валютування до розрахунку не беруться.

Нагадаємо, розрахунок офіційного курсу гривні до інших валют та банківських металів здійснюється на підставі офіційного курсу гривні до долара США та останньої наявної інформації про курси відповідних валют до долара США та ціни банківських металів на світових ринках.

Зазначені нововведення, які повністю відповідають зобов’язанням України, взятим у рамках Програми розширеного фінансування EFF, затверджені постановами Правління Національного банку України від 19.03.2015 №194 "Про внесення змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів" та від 19.03.2015 №195 "Про внесення змін до Порядку встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів", які набирають чинності з 31.03.2015.

Як зазначив директор Департаменту відкритих ринків Національного банку України Олег Чурій, новий порядок установлення офіційного курсу гривні значно полегшить використання офіційного курсу банками та суб’єктами господарювання під час здійснення облікових дій та інших операцій, за якими передбачено використання офіційного курсу. А вдосконалений механізм його розрахунку забезпечить більшу відповідність офіційного курсу реальним ринковим котирування гривні до іноземних валют та банківських металів.

Довідково

Національний банк України встановлює офіційний курс гривні без зобов’язань щодо купівлі чи продажу іноземної валюти та банківських металів за цим курсом. Офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів використовується резидентами та нерезидентами України для здійснення бухгалтерського обліку операцій з іноземною валютою та банківськими металами.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»