• Посилання скопійовано

Нацбанк посилив відповідальність банків за порушення в купівлі валюти

Національний банк України посилює дисципліну банків на міжбанківському валютному ринку України

Нацбанк посилив відповідальність банків за порушення в купівлі валюти

Правління Національного банку України 30 липня 2015 року прийняло Постанову № 495 "Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства" (далі – Постанова № 495). Метою її прийняття є підвищення відповідальності банків за дії на валютному ринку, зокрема за порушення вимоги нормативно-правового акта Національного банку України з питань урегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України, яким встановлено обмеження перевищення загального обсягу купівлі безготівкових іноземних валют та банківських металів за гривні над обсягом їх продажу за власними операціями уповноваженого банку.

Коментуючи постанову № 495, заступник Голови Національного банку України Олег Чурій зазначив: "Безперечно, діючі тимчасові обмеження на валютному ринку створюють незручності. Водночас вони дають змогу забезпечувати рівновагу на міжбанківському валютному ринку України, що є однією з передумов забезпечення цінової стабільності в державі.  Тому ми вимагаємо від банків зважених і дисциплінованих рішень під час  купівлі безготівкової іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку. Природно, що іноді ми змушені застосовувати штрафні санкції до порушників. Логіка дій Національного банку України в таких випадках викладена в Постанові № 495. Спочатку порушник отримує письмове попередження. Якщо він не дослухається до нас, а ми знову фіксуємо порушення, то Національний банк накладає до нього грошовий штраф. До найбільш недисциплінованих ми будемо застосовувати не лише грошові штрафи, але й обмежувати чи зупиняти/припиняти здійснення ними окремих видів валютних операцій".

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»