• Посилання скопійовано

Збір до ПФУ при купівлі валюти: основні моменти

Збір до ПФУ сплачується платниками на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства

Збір до ПФУ при купівлі валюти: основні моменти

Що визначив Закон №1166

Під сплату збору до ПФУ підпадають:

1) операції з купівлі будь-якої іноземної валюти, незалежно від рівня її конвертованості;

2) операції з купівлі іноземної валюти як у готівковій, так і у безготівковій формі.

Платниками збору є фізичні та юридичні особи, які купують іноземну валюту. Об'єктом оподаткування при цьому є сума операції з купівлі іноземної валюти. Ставка збору становить 0,5% від об'єкта оподаткування.

Що уточнила Постанова №218

Постанова №218 затвердила зміни до вже існуючого Порядку №1740, конкретизувавши, як має сплачуватися збір до ПФУ з купівлі валюти.

Збір до ПФУ сплачується платниками на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства.

Банки та їхні установи (далі — банки) нараховують, утримують та одночасно з поданням заявки на купівлю іноземної валюти, що здійснюється ними за власними операціями і від імені та за рахунок клієнтів таких банків, сплачують до державного бюджету збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у встановленому законом розмірі від суми операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі за гривні, зазначеної у такій заявці та/або у квитанції про здійснення операцій обміну валюти. Отже, хоча платниками є покупці валюти, фактично нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету збір до ПФУ будуть банки, які продають валюту фізособам або через які відбувається придбання валюти для юросіб. Комісійна винагорода за такою операцією банком не утримується.

Юрособа або фізособа — клієнт банку в заяві на купівлю іноземної валюти та у квитанціях про здійснення операцій обміну валюти зазначає, що він доручає банку утримати зі суми в гривнях, перерахованої для купівлі іноземної валюти, суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та перерахувати її до державного бюджету.

Звісно, фізособи квитанції на придбання валюти не складають — це робить операціоніст або касир банку. Але на бланках валютно-обмінних квитанцій з'явився певний реквізит: вказівка про те, що клієнт доручає банку нарахувати, утримати і сплатити за рахунок його коштів у гривнях, наданих при придбанні валюти, збір до ПФУ. У тих банках, в яких програмне забезпечення ще не зазнало відповідного оновлення, цей реквізит має бути вписаний операціоністом або касиром банку вручну1. Підписуючи квитанцію, клієнт підписує і таке доручення.

А ось юрособам слід врахувати: оскільки заяву на придбання валюти складають саме вони, то саме вони і мають стежити за наявністю в цій заяві доручення про сплату збору до ПФУ.

--1--

Див. з цього приводу лист НБУ від 04.04.2014 р. №29-113/14630.

Ганна Бикова

 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»