• Посилання скопійовано

Законодавство не містить вимог щодо цільового використання готівки

Отримані в банку за грошовим чеком на певні цілі власні кошти за необхідності можуть бути спрямовані їх власниками на інші госпвитрати підприємства

Законодавство не містить вимог щодо цільового використання готівки

Чи можна видати на господарські потреби готівкові кошти, що їх повернув до каси працівник підприємства як частину невикористаного авансу, не здаючи до установи банку?

Питання такого роду доволі часто виникають на практиці. Відразу зауважимо: за належного документального оформлення такої операції готівкові кошти, які були повернені працівником до каси підприємства, можна знову видати на господарські потреби. Приймання і видача готівки за касовими ордерами може проводитися тільки в день їх складання.

Відповідно до п. 3.1 Положення №637 (1), операції з готівкою оформляються касовими документами з відображенням таких операцій у касовій книзі.

Уся готівка, що надходить до кас підприємств, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. Оприбуткуванням готівки у касах є облікування готівки у повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Готівка приймається до каси за прибутковими касовими ордерами (додаток 2 до Положення №637), підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. Видача готівки з кас здійснюється за видатковими касовими ордерами (додаток 3 Положення №637). Документи на видачу готівки підписують керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником.

Усі надходження і видачу готівки в національній валюті підприємства відображають у касовій книзі (додаток 5 до Положення №637). Записи в касовій книзі робить касир за операціями одержання або видачі готівки за кожним касовим ордером у день її надходження або видачі.

У п. 2.9 Положення №637 сказано, що готівка підприємств (у т. ч. готівка, одержана з банку) використовується для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування.

До речі, вимоги щодо цільового використання готівки Положенням №637 на сьогодні не встановлено (хоча колись давно була й така вимога). А це означає, що отримані в банку за грошовим чеком на певні цілі власні кошти (наприклад, на відрядження працівників) за необхідності (у т. ч. і в разі несподіваної зміни обставин) можуть бути спрямовані їх власниками на інші господарські витрати підприємства.

Отже, можна зробити висновок, що готівкові кошти, які були повернені працівником до каси підприємства як частина невикористаного авансу (про що свідчитиме залишок за звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт), за належного документального оформлення (готівкові кошти оприбутковані у касі підприємства) можуть видаватися на господарські потреби.

--1--

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Національного банку України від 15.12.2004 р. №637.

------

Олена Водоп'янова

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»