• Посилання скопійовано

Валютні операції: останні зміни

Нагадуємо про основні зміни, внесені постановою НБУ про обов'язковий продаж валютної виручки

Валютні операції: останні зміни

Нагадаємо, що постановою НБУ від 20.08.2014 р. №515 Нацбанк з 21.08.2014 р. запровадив обов'язкову вимогу щодо продажу на МВРУ надходжень в іноземній валюті (1) з-за кордону в розмірі 100%. Завдяки змінам з 23.09.2014 р. обов'язковому продажу підлягає валюта у розмірі 75%. Суб'єктний склад осіб, на яких поширюється вимога щодо обов'язкового продажу валюти, та порядок продажу залишаються без змін. Валюта продається без доручення клієнта та виключно наступного робочого дня після дня зарахування надходжень на розподільчий рахунок клієнта. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

До постанови НБУ від 29.08.2014 р. №540 внесено доволі жорсткі зміни. Змінено редакцію пп. 14 п. 1 Постанови №540. Тепер для уникнення відпливу валюти за кордон встановлено заборону на низку операцій в іноземній валюті. Зокрема, завдяки новій редакції пп. 14 п. 1 Постанови №540, з 23.09.2014 р. до 02.12.2014 р. унеможливлюються розрахунки за імпортними операціями без ввезення товару на митну територію України або за товарами, які вже ввезено на митну територію України і за якими дата оформлення митної декларації перевищує 180 календарних днів, а також виплата дивідендів іноземному інвестору, крім повернення дивідендів за цінними паперами, що обертаються на фондових біржах.

Окремо звертаємо увагу на заборону здійснення операцій на підставі індивідуальних ліцензій НБУ (крім розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України), виданих НБУ юридичним особам. Це означає заборону на інвестування резидентами коштів за кордон (2), зокрема придбання ЦП, корпоративних прав або нерухомості тощо, див. ч. 4 ст. 5 Декрету №15-93 (3).

Для врегулювання ситуації на валютному ринку України та зменшення ажіотажу запроваджено зміни щодо операцій продажу готівкової іноземної валюти. З 23.09.2014 р. фізособа у межах однієї банківської установи в один операційний (робочий) день зможе придбати валюту в сумі, що не перевищує в еквіваленті 3000 грн (нова редакція пп. 3 п. 1 Постанови №540). Але на фізосіб-позичальників за валютними кредитами це обмеження не поширюється. Позичальник-фізособа може придбати готівкову іноземну валюту в банку-кредиторі лише для виконання своїх зобов'язань перед ним і тільки для погашення основної суми («тіла») кредиту та відсотків за кредитним договором.

Водночас із Постанови №540 вилучено вимогу, що іноземна валюта, переказана з-за кордону на користь фізособи-резидента або нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунка, виплачується одержувачу тільки у гривнях (колишня редакція пп. 14 п. 1 Постанови №540). Відповідно, валютні перекази можна отримати в іноземній валюті готівкою, але треба дочекатися роз'яснень, чи діятиме в цьому разі обмеження на видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті.

--1--

Обов'язковому продажу підлягає іноземна валюта 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою НБУ від 04.02.98 р. №34, та російські рублі.

--2--

Постанова НБУ від 16.03.99 р. №122 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон».

--3--

Декрет КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

 

Олена Водопянова

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»