• Посилання скопійовано

Положення про депозитарну та клірингову діяльність - у новій редакції

Внесено зміни до деяких нормативно-правових актів Національного банку України

Положення про депозитарну та клірингову діяльність - у новій редакції

Нацбанк постановою від 22.01.2015 №47 вніс зміни до своєї постанови №387 "Про встановлення особливостей розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та затвердження Положення про депозитарну та клірингову діяльність Національного банку України".

Змінами визначено, що розрахунки в цінних паперах за правочинами щодо цінних паперів, що перебувають у заставі як забезпечення вимог Нацбанку, вчиненими у забезпечення вимог ст. 73 Закону щодо безумовного та переважного права Нацбанку задовольнити будь-яку основану на здійсненому рефінансуванні банку вимогу, за якою настав строк погашення, здійснюються депозитарними установами за рахунком у цінних паперах банку виключно на підставі розпоряджень Нацбанку.

Крім цього, внесено зміни до Положення про депозитарну та клірингову діяльність Національного банку України. Змінами, зокрема, передбачено, що Нацбанк, виконуючи функції депозитарної установи, уносить до реєстру договорів брокерів, які проводять операції на ринку ЦП, інформацію щодо Нацбанку як торговця цінними паперами (брокера). Унесення цієї інформації відбувається на підставі письмового звернення уповноваженого підрозділу Нацбанку.

Після внесення інформації до реєстру договорів брокерів, які проводять операції на ринку ЦП, та підтвердження цієї інформації КУ/РЦ Нацбанк набуває повноважень брокера, який керує рахунком банку, що не повернув кредит рефінансування під заставу ЦП або кредит за іншими операціями з підтримання ліквідності банків під заставу ЦП.

Нереалізовані ЦП у межах залишку, що утворився в результаті задоволення вимог Нацбанку за рахунок продажу ЦП на фондовій біржі, можуть бути переведені у власність клієнта-постачальника та/або Нацбанку згідно з нормативно-правовим актом Нацбанку з питань задоволення вимог Нацбанку за кредитами рефінансування.

Депозитарій здійснює переведення відповідного залишку ЦП, що не були реалізовані на фондовій біржі, з пасивного рахунку клієнта-постачальника щодо обліку ЦП, заблокованих для продажу, на пасивний рахунок клієнта-постачальника щодо обліку ЦП, не обтяжених зобов'язаннями, на підставі відповідних розпоряджень на поставку ЦП.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»