• Посилання скопійовано

Нацбанк із 5 лютого переходить на єдиний ринковий курс валют

Учасники ринку очікують, що скасування індикативних курсів дозволить торгувати валютою за реальними курсами без обмежень і ліквідувати «чорний» ринок

Національний банк України з 5 лютого відмовляється від використання індикативного курсу на валютному ринку і таким чином забезпечить єдиний курс на рівні ринкового, повідомило джерело на фінансовому ринку з посиланням на підсумки тижневої наради НБУ з банкірами.

«Індикативний курс скасовується, з четверга переходимо на ринковий курс», - сказав співрозмовник агентства. За його словами, в цілому це позитивний крок для ринку, здатний вирівняти різницю курсів і усунути таким чином стимули для «чорного» ринку, проте на початковому етапі офіційний курс, найвірогідніше, знизиться до ринкового курсу на рівні близько 21 грн/дол.

Як повідомлялось, минулого тижня Національний банк повідомив, що працює над усуненням множинності курсів на валютному ринку і можливим запровадженням нових механізмів пошуку рівноважного курсу.

За інформацією учасників ринку, вони чекають задекларованого НБУ скасування політики індикативних курсів на валютному ринку, що дасть змогу торгувати валютою за реальними курсами без обмежень і ліквідувати «сірий» і «чорний» ринок.

Національна валюта України в 2014 році подешевшала щодо долара майже в 2 рази, до нового історичного мінімуму за офіційним курсом на рівні 15,85 грн/дол. Одночасно курс гривні до долара на міжбанківському ринку з урахуванням комісійних платежів і на готівковому валютному ринку з урахуванням пенсійного збору досягає 21 грн/дол.

НБУ наприкінці 2014 року перейшов до симбіозу ринково-адміністративного регулювання курсу, вказуючи ринку індикативний курс з допомогою проведення щоденних аукціонів на міжбанківському валютному ринку в невеликих обсягах.

 

На підставі: УНІАН

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»