• Посилання скопійовано

НБУ знизив облікову ставку до 16.5%

Правління НБУ прийняло рішення з 24.06.2016 р. знизити облікову ставку до 16.5% річних. Подальше пом’якшення монетарної політики цілком відповідає інфляційним цілям на 2016 та 2017 роки та відбувається в умовах стійкого зниження інфляційного тиску, покращення інфляційних очікувань та стабільної ситуації на валютному ринку

НБУ знизив облікову ставку до 16.5%

У травні 2016 року споживча інфляція в річному вимірі знизилася до 7.5%, що відповідало очікуванням Національного банку.

Зниження інфляційного тиску мало фундаментальний характер, що підтверджує уповільнення базової інфляції. Цьому сприяли виважена монетарна політика та зміцнення обмінного курсу гривні внаслідок сприятливої кон’юнктури на світових товарних ринках. Також дезінфляційний тренд підтримувало збільшення пропозиції продовольчих товарів.

Внутрішній попит залишається стриманим та не створює додаткового тиску на ціни. Так, у І кварталі поточного року при відновленні економічного зростання, як і очікувалось, споживання домогосподарств ще залишалося нижчим, ніж торік (на 2.2%). За оцінками Національного банку, у ІІ кварталі 2016 року економічне зростання прискорилося – за рахунок зовнішнього та інвестиційного попиту. Цьому сприяють покращення ситуації на світових сировинних ринках, а також поліпшення ділових очікувань підприємств на тлі внутрішньої політичної стабілізації та досягнення домовленості на експертному рівні з Міжнародним валютним фондом щодо другого перегляду програми розширеного фінансування.

Сприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура зумовила збільшення експортних надходжень у країну та покращення ситуації на валютному ринку. За цих умов Національний банк, дотримуючись режиму гнучкого курсоутворення, купував іноземну валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи помірному зміцненню обмінного курсу, зумовленому фундаментальними факторами. Також, нормалізація ситуації на валютному ринку дозволила Національному банку продовжити поступову лібералізацію адміністративних обмежень.

Помірне зміцнення обмінного курсу разом зі стійким уповільненням інфляції спричинило суттєве зниження інфляційних очікувань населення та бізнесу, посилюючи контрольованість цінових процесів у майбутньому.

Таким чином, Національний банк вважає досяжними цілі щодо споживчої інфляції на рівні 12%+/-3 п. п. на кінець 2016 року і 8%+/-2 п. п. на кінець 2017 року.

У другій половині цього року Національний банк очікує наближення показника інфляції у річному вимірі до цільового рівня за рахунок відображення в статистиці підвищення тарифів на комунальні послуги. Це вже передбачено в поточних прогнозах Національного банку і не потребуватиме реакції з боку монетарної політики.

Як і раніше, тиск з боку внутрішнього попиту на споживчу інфляцію очікується незначним. Серед інших факторів, які підтримають стриману цінову динаміку, – покращення перспектив урожаю зернових та інших сільськогосподарських культур внаслідок сприятливих погодних умов.

На стан валютного ринку буде впливати ситуація на світових сировинних ринках. Репатріація дивідендів, яка розпочалася з 13 червня 2016 року, не матиме значного дестабілізаційного впливу, оскільки, за оцінками Національного банку, за передбаченого графіку виплат пропозиція на валютному ринку буде достатньою для задоволення цих потреб.

Ключовим фактором для досягнення цінової стабільності в середньостроковій перспективі є завершення другого перегляду програми співробітництва з МВФ. Відповідно, важливою є рішучість уряду продовжувати нагальні реформи, а також їх підтримка з боку Верховної Ради України.

Національний банк продовжить пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності, якщо це не суперечитиме досягненню цілей щодо інфляції. Поступове та стримане пом’якшення монетарних умов надасть економіці стимулу і водночас убезпечить інфляцію від тиску з боку внутрішнього попиту. Зниження процентних ставок стимулюватиме відновлення попиту на кредити.

Зниження облікової ставки до 16.5% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 23 червня 2016 року №88-рш "Про розмір облікової ставки".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 28 липня 2016 року відповідно до затвердженого графіка.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»