• Посилання скопійовано

Розрахунок матеріального забезпечення: основні акценти нововведень

Розрахунковий період для обчислення середньої зарплати становить 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку

Розрахунок матеріального забезпечення: основні акценти нововведень

Механізм розрахунку середньої зарплати, встановлений новою редакцією Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі – Порядок №1266), затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 №439, застосовується для обчислення страхових випадків, які настали після 04 липня поточного року.

Основні акценти нововведень:

Допомога по вагітності та пологах, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, в тому числі перші п’ять днів за рахунок коштів роботодавця, розраховуються за однаковим алгоритмом.

Розрахунковий період для обчислення середньої зарплати становить 12 календарних місяців (замість шести, як було раніше), що передують місяцю настання страхового випадку. Однак підходи до визначення розрахункового періоду для випадків, коли застрахована особа працювала менше 12 місяців, практично не змінилися.

Святкові та неробочі дні не виключаються з розрахункового періоду. Виключаються тільки невідпрацьовані з поважних причин дні, а саме: через тимчасову непрацездатність, відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, а також відпустку без збереження заробітної плати.

Середня заробітна плата обчислюється на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 7 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" нарахування єдиного внеску проводиться на суму нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону "Про оплату праці".

Згідно наказу Міністерства фінансів від 20.04.2015 №449 при визначенні видів виплат слід керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5.

Сума допомоги обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті (святкові та неробочі дні не виключаються).

6. Встановлені обмеження розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах  для застрахованих осіб, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше шести місяців.

У разі виникнення запитань в частині призначення матеріального забезпечення звертайтеся за телефонами:  662-040, 678-236.

Джерело: Чернігівська міська рада

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»