• Посилання скопійовано

Відпустку по догляду за дитиною можна буде розтягнути до восьми років

Запропоновано надати матерям можливість використовувати 3-річну відпустку по догляду за дитиною частинами - у будь-який час до досягнення дитиною 8 років

Відпустку по догляду за дитиною можна буде розтягнути до восьми років

На сьогоднішній день відповідно до діючого законодавства жінки мають право скористатися трирічною відпусткою для догляду за дитиною. В той же час, за даними Мінсоцполітики, 87% молодих мам виходять на роботу ще до досягнення дитиною 3-х років.

Натомість потреба у відпустці по догляду за дитиною може виникнути пізніше, коли дитині вже більше трьох років. Найчастіше це відбувається в період, коли дитина йде в перший клас, або виникають інші обставини, при яких дитина потребує значно більше часу та уваги матері. Поєднувати в цей період роботу та виховання дитини стає надзвичайно складно або неможливо. 

З огляду на це, 26 березня зареєстровано проект Закону №4571 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання питання відпустки по догляду за дитиною)".

Законопроект передбачає врегулювання особливостей надання трьохрічної відпустки по догляду за дитиною, створивши для жінок можливість оптимально розподілити та використати частинами термін трирічної відпустки з урахуванням індивідуальних потреб.

Так, пропонується надати матерям можливість використовувати трирічну відпустку по догляду за дитиною частинами - в будь-який час до досягнення дитиною 8-річного віку. Правом на таку відпустку, окрім матері, можуть скористатися й батько, баба, дідо чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та один із прийомних батьків.

Запропоновано такий порядок використання зазначеної відпустки:

 - скористатись правом на таку відпустку можна за умови  виходу на роботу на повний робочий день;

 - про бажання скористатись такою відпусткою потрібно обов'язково повідомити роботодавця в письмовій формі за 1 місяць до виходу на роботу;

 - термін, на який виходить жінка на роботу, не повинен бути менший 6 місяців;

 - про бажання використати чергову частину відпустки по догляду за дитиною слід попередити не менше ніж за 2 місяці;

 - частина відпустки по догляду за дитиною не повинна бути меншою шести місяців;

 - у випадку перериву відпустки по догляду за дитиною та на період виходу на роботу на повний робочий день право на одержання допомоги по догляду за дитиною призупиняється.

Такий крок, на думку авторів законопроекту, підвищить ефективність використання відпустки по догляду за дитиною та розширить можливості для жінок поєднувати материнство та професійну кар’єру. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»