• Посилання скопійовано

Які виплати та гарантії отримують мобілізовані

Мінсоцполітики роз'яснило, які виплати та гарантії передбачено для військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів та мобілізованих працівників

Які виплати та гарантії отримують мобілізовані

Мінсоцполітики у листі від 22.08.2014 р. узагальнило питання щодо виплат та гарантій, які передбачено для військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів та працівників, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період.

1) За мобілізованими працівниками на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві (установі, організації), в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій проводиться за рахунок коштів Держбюджету в порядку, визначеному КМУ.

Військовослужбовці, які призвані під час мобілізації, звільнені від штрафних санкцій за фінансовими, податковими зобов'язаннями. Їм також не нараховуються проценти за користування кредитом.

2) За безпосередню участь в АТО військовослужбовцям (у тому числі строкової військової служби) перебачено винагороду у розмірі 100 % місячного грошового забезпечення, але не менш 3000 грн.  Тобто, якщо місячне грошове забезпечення військовослужбовця контрактної служби Нацгвардії за посадою, наприклад, стрілка складає 1850 грн, то його грошове забезпечення разом з винагородою (3000 грн) становитиме 4850 грн.

3) З 18 березня 2014 року військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, встановлено виплату грошового забезпечення як для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом. Розмір встановленого грошового забезпечення (залежно від посади та вислуги років) можна переглянути тут >>>

4) Військовозобов'язаним, у тому числі резервістам, призваним на збори, передбачено виплати:

- добових за кожний день перебування на зборах з урахуванням часу перебування у дорозі від військового комісаріату до місця проведення зборів і назад у відсотках від норми;

- середнього заробітку працюючим військовозобов'язаним, у тому числі резервістам, призваним на збори, з наступним відшкодуванням підприємствам цих витрат за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на утримання Міністерства оборони та інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями;

- грошового забезпечення в розмірі мінімальної зарплати військовозобов'язаним, у тому числі резервістам, які не працюють;

- одноразового грошового заохочення військовою частиною, з командиром якої резервіст заключив контракт, а саме:

  • вищому офіцерському складу - 3100 грн.;
  • старшому офіцерському складу - 2800 грн;
  • молодшому офіцерському складу - 2500 грн.;
  • прапорщикам, старшим прапорщикам, - 2200 грн.;
  • молодшим сержантам, сержантам, старшим сержантам, старшинам - 1900 грн.;
  • рядовому складу - 1600 грн.

Крім цього, резервістам на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві з 1 січня 2014 року передбачені грошові виплати в розмірах до двох мінімальних заробітних плат на місяць за рахунок держбюджету.

5) У разі інвалідності або часткової втрати працездатності військовослужбовцям, військовозобов'язаним, резервістам під час виконання ними обов'язків військової служби передбачена виплата одноразової грошової допомоги за рахунок Держбюджету. Ця допомога призначається і виплачується в кратних розмірах прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб (у 2014 році - 1218 грн).

6) Виплата пенсії пенсіонерам з числа військовослужбовців у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період, не припиняється. При цьому після звільнення зі служби виплата їм пенсій буде здійснена з урахуванням додаткової вислуги років на день демобілізації.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»