• Посилання скопійовано

Введення індикативних зарплат - шлях до закриття підприємств

Запровадження індикативних зарплат стимулюватиме бізнес до проведення діяльності в тіні та закриття юридичних осіб

Введення індикативних зарплат - шлях до закриття підприємств

Таку думку висловила партнер Юридичної компанії Onstan Наталія Хорушко, коментуючи законопроект Пенсійного фонду "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)".

Законопроектом пропонується запровадити поняття середньої індикативної заробітної плати, яка не може бути меншою за встановлену законом мінімальну заробітну плату, збільшену на відповідний коефіцієнт для окремих категорій працівників.

Таких категорій законопроект виділив лише три:

  • керівники підприємств, установ та організацій, для яких коефіцієнт дорівнює - 5;
  • головні бухгалтери, для яких коефіцієнт дорівнює - 3;
  • та працівники, для яких коефіцієнт дорівнює - 2.

Тобто, незалежно від реального заробітку, заробітна плата для цілей нарахування ЄСВ щодо вказаних в проекті категорій працівників не може бути меншою за індикативну зарплату.

"За логікою, яка стоїть в основі законопроекту, на підприємстві мають бути директор та головний бухгалтер. При цьому відсутній поділ працівників за професійною ознакою, а фіскальне навантаження буде здійснюватись виходячи не з реального стану економіки, а з кількості юридичних осіб, які проводять діяльність", - заявила Хорушко.

За її словами, оцінювати рівень навантаження, який нестиме за собою запровадження індикативних зарплат в світлі анонсованої у вересні податкової реформи, поки що зарано.

"Однак очевидною є фіскальна направленість нововведення. Справа не лише у тому, що це призведе до підвищення фіскального тиску на бізнес, а у способі, в який це було зроблено. Законопроект не намагається відобразити реальність, тобто здійснити фіксацію реально існуючих заробітних плат на ринку в залежності від регіону, спеціальності, типу бізнесу чи навиків працівника", - вважає юрист.

Експерт звертає увагу, що в проекті пояснювальної записки до законопроекту не навели належних розрахунків та аналізу ситуації в державі.

"Тобто можна припустити, що надходження розраховували саме в залежності від кількості зареєстрованих юридичних осіб, не обтяжуючись якимись ускладненими матеріями. Дійсно, усі підприємства мають  керівників, більшість мають головних бухгалтерів", - додала Хорушко.

На її думку, в такому форматі законопроект не може бути реалізованим без шкоди для держави. "Він стимулює до проведення діяльності в тіні, закриття юридичних осіб або проведення діяльності в якості фізичних осіб", - підсумувала вона.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»