• Посилання скопійовано

Кабмін посилить контроль за умовами праці на підприємствах

Уряд в рамках політики оновлення промисловості і захисту працівників приділить окрему увагу посиленню контролю за смертністю та травматизмом на підприємствах

Кабмін посилить контроль за умовами праці на підприємствах

Уряд в рамках політики оновлення промисловості і захисту працівників приділяє окрему увагу посиленню контролю за смертністю та травматизмом на підприємствах. Таке рішення ухвалене з огляду на зафіксоване збільшення нещасних випадків, - повідомляє "Урядовий портал".

Так, у січні 2018 року кількість нещасних випадків із смертельним наслідком зросла на 50% - порівняно з аналогічним періодом 2017 року. На об’єктах вугільної промисловості було зафіксовано 73 нещасні випадки (у січні 2017р. – 59), на об’єктах котлонагляду та підйомних споруд – 8 (у січні минулого року – жодного), на підприємствах машинобудівної промисловості – 35 (проти 29), на транспорті - 37 (проти 31).

З початку року на виробництві загинуло вже 39 осіб.

Однією з причин збільшення кількості травмованих і померлих став мораторій на перевірки умов праці. Не випадково 15 лютого Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект про зміни до законів щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці  №8045. Ми про це писали тут>>

Законопроект передбачає зняття мораторію на перевірки підприємств у контексті дотримання трудового законодавства, охорони і гігієни праці та гірничого нагляду, а також виконання вимог низки міжнародних договорів. Основною метою перевірок буде виконання роботодавцем своїх обов’язків із створення належних, безпечних і здорових умов праці своїм працівникам.

Правом проводити такі перевірки наділяється Держпраці.

Порядок проведення перевірок має визначити Кабмін. Аби запобігти корупції під час проведення перевірок, Уряд чітко визначить предмет і частоту перевірок, а також сформує індивідуальний перелік вимог щодо безпеки праці для кожного виду бізнесу – так званий чек-лист. Це означає, що замість тисячі сторінок профільних законодавчих актів підприємцю достатньо буде вивчити всього один документ, в якому зібрані конкретні вимоги, в тому числі до створення безпечних умов праці конкретного виду бізнесу. За таким чек-листом підприємство зможе самостійно контролювати дотримання вимог щодо безпеки праці, а також запобігти перевищенню повноважень з боку контролюючого органу при проведенні перевірок.

***

Читайте також: Змінено Порядок видачі дозволів на роботи підвищеної небезпеки

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»