• Посилання скопійовано

Умови сплати ЄСВ залежать від системи оподаткування різних категорій платників

Сума місячного мінімального страхового внеску з ЄСВ становить 422,65 грн., максимальний розмір бази нарахування ЄСВ – 20 706 грн., а місячна максимальна сума – 7184,98 грн

Умови сплати ЄСВ залежать від системи оподаткування різних категорій платників

Фахівці столичного управління Міндоходів нагадують платникам, окремі положення Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», визначено платників єдиного внеску, порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, стягнення заборгованості за несвоєчасну або не в повному  обсязі сплату єдиного внеску. 

Так, базою нарахування ЄСВ фізичній особі-підприємцю, що перебуває на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Одночасно сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Мінімальний страховий внесок - сума єдиного внеску, що визначається розрахунково, як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений Законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця. Розмір внеску становить 34,7%, від мінімальної заробітної плати, що з початку 2014 року становить - 1218 грн. Отже, сума місячного мінімального страхового внеску з ЄСВ становить 422,65 грн., максимальний розмір бази нарахування ЄСВ – 20 706 грн., а місячна максимальна сума ЄСВ становить – 7184,98 грн. (20706 грн. х 34,7 % ).

Згідно з пп. 2 п. 4.5 розділу IV Інструкції, підприємець на загальній системі сплачує ЄСВ авансовими платежами протягом року - до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада (щокварталу 25% річної суми ЄСВ, обчисленої від суми, визначеної контролюючими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб). Згідно частини 8 ст. 9 Закону, остаточна сплата ЄСВ, нарахованого за календарний рік, здійснюється до 10 лютого наступного за звітним року.

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»