• Посилання скопійовано

Рада хоче узаконити молоковмісні продукти

Верховна Рада має намір запровадити в Україні нову продуктову «лінійку» — молоковмісні продукти

Уряд вніс до порядку денного законопроект про зміни до ЗУ «Про молоко і молочні продукти», а також до деяких законів про посилення заходів щодо боротьби з фальсифікацією молочних продуктів. Відповідно до тексту документа, запроваджується поняття «молоковмісний продукт» для всіх продуктів, у яких застосовуються штучні замінники молока або його компонентів (зокрема, жирів, лактози), незалежно від дозування.
Законопроект передбачає обов'язкове маркування такого продукту, причому розмір шрифта, яким на упакуванні друкується інформація про наявність у продукті замінників молока та його компонентів, повинен становити 80% від розміру найбільшого напису (у назві) на упакуванні.
Появою законопроекту Україна зобов'язана низькій якості молока. Вищий сорт молока в Україні дуже не дотягує навіть до категорії непридатного у США, зазначається у матеріалі.
Низький рівень якості молока в Україні зумовлюється тим, що 80% його виробництв зосереджено у приватному секторі з примітивними умовами утримання худоби, відсутністю санітарно-гігієнічних умов і, як наслідок, низькою якістю сировини. У селах абсолютно немає контролю за харчуванням корів, виробництвом, якістю і транспортуванням молока. Крім того, ніхто не вимагає звітів про стан здоров'я корів — їх просто немає.
У європейських країнах коров'яче молоко як сировина буває тільки одного сорту, із загальним бактерійним обсіменінням (МАФАМ) не більше 100 мікроорганізмів на 1 куб. см, у США — не більше 22 мікроорганізмів на 1 куб. см. В Україні — 300 для вищого сорту і 3 тис. для другого сорту.

Джерело: Діло

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»