• Посилання скопійовано

Штраф за непроведення індексації зарплати – 37 230 грн за кожного працівника: роз’яснює Держпраці

Держпраці надала роз’яснення з приводу накладання штрафів за порушення проведення індексації зарплати

Штраф за непроведення індексації зарплати – 37 230 грн за кожного працівника: роз’яснює Держпраці

Коментар до листа  Держпраці від 24.01.2018 р. №503/4/4.3-дп-18

При встановленні під час проведення інспекційного відвідування Держпраці порушення Порядку №1078 щодо індексації зарплати у інспектора праці будуть підстави для застосування штрафів до порушників. Ними будуть як сам роботодавець, так і його відповідальні посадові особи.

Держпраці наголошує, що таке порушення є недотриманням мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Відповідно за ненарахування та за неправильне нарахування індексації за ст. 265 КЗпП накладається штраф у десятикратному розмірі мінзарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2018 році – 37 230 грн).

Звісно, якщо це порушення буде виправлено до перевірки від Держпраці, санкції застосовуватися не повинні. А ось якщо його знайдуть інспектори, на жаль, виправитись за наслідками перевірки без штрафу не вийде.

Виконання припису Держпраці щодо таких порушень не звільняє від сплати фінштрафу. Згідно з п. 29 Порядку №295 за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці нарахування штрафів відбувається одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень.

Аналогічне правило стосується і відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати (незалежно від того, що порушення було виправлено за наслідками перевірки на виконання припису Держпраці). А ось щодо решти порушень законодавства з праці, при виконанні припису щодо інших виявлених порушень фінштрафу не буде. Це встановлено п. 27 Порядку № 295.

 

А що як припис інспектора з праці не було виконано?

За це відповідальних посадових осіб та фізосіб-роботодавців чекатиме адмінштраф. Відповідно до вимог ст. 188-6 КУпАП передбачено накладення штрафу від 50 до 100 н.м.д.г. (від 850 до 1700 грн).

Але припис можна й оскаржити. За роз’ясненням Держпраці на це у роботодавця є 10 днів від дати тримання припису. Оскарження надсилається до керівника або заступника керівника відповідного територіального органу Держпраці.

А от у разі незгоди з рішенням керівника або заступника керівника відповідного територіального органу Держпраці таке рішення може бути оскаржене до керівника або заступника керівника Держпраці.

Читайте також: Перевірки Держпраці: приписи виконано — чи буде штраф? 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»