• Посилання скопійовано

Зменшення ставок судового збору: електронна петиція

Приєднуйтеся до електронної петиції про зменшення ставок судового збору!

Зменшення ставок судового збору: електронна петиція

Ставки судового збору зросли більше, ніж у 10 разів. При оскарженні до суду першої інстанції ППР юрособою, сума збору на сьгодні мінімум 1218 грн (мінімальна з/п на 01.01.2015) без максимального обмеження суми збору (до цього існувала верхня межа — 4 мінімальні зарплати). До 01.09.2015 платили від 182,70 грн до 487,10 грн. Далі - повну суму стягували у разі програшу юрособою позову в апеляційній інстанції. При оскарженні дій ДФС у першій інстанції - тепер 1218 грн, хоча до цього платили 73,08 грн.  

Косякін Руслан Васильович, м. Дніпропетровськ, створив електронну петицію  до Президента України. 

Суть звернення: Про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» (з метою встановлення справедливої плати судового збору для малого та середнього бізнесу в разі оскарження податкових повідомлень – рішень, які виносяться органами Державної фіскальної служби).

На його думку, для малого та середнього бізнесу в Україні ці зміни, фактично, несуть пряме обмеження їх конституційного права, - права на оскарження в суді рішень органів державної влади, яке закріплене ст.55 Конституції України, а також підвищують корупційні ризики в органах Державної фіскальної служби.

В теперішній час процедура адміністративного, досудового оскарження рішень органів ДФС залишається вкрай неефективної, багато платників податків навіть не подають скаргу до вищого податкового органу, а відразу позиваються до суду.

Посадові особи органів ДФС, фактично, не несуть ніякої відповідальності за внесення до актів перевірок завідомо неправдивої інформації, будь-яких власних припущень, на підставі яких до бізнесу застосовуються багатомільйонні штрафні санкції.

Обов’язок оскарження в суді таких штрафів, в разі незгоди, полягає на підприємстві, що перевірявся.

Без проведення реформи фіскальної служби, за результатами якої функцію досудового (адміністративного) оскарження рішень податкових органів було б передано третій незалежній особі, з урахуванням теперішньої відсутності верхнього обмеження в сумі судового збору, призведе до ще більшого росту корупції в органах ДФС.

Підприємство під час перевірки органами ДФС буде ставитися перед вибором – або оскаржувати придумані порушення в суді, сплачуючи величезні кошти судового збору за відновлення справедливості чи «домовлятися» з перевіряючими.

Президент України, як гарант Конституції, має відновити справедливу вартість оскарження рішень органів влади представниками малого та середнього бізнесу, залишивши без верхньої межі сплату судового збору лише для великих платників, представників «олігархічного» бізнесу.

Просимо всіх платників податків приєднатись до цієї електронної петиції (веб-адреса >>>). На сьогодні (17.09.2015 р) її підписали лише 223 особи з 25 000 необхідних підписів. Залишилось 78 днів, щоби підтримати цю петицію своїми підписами. 

Пам'ятаємо, що можливість вплинути на розмір судового збору зменшується щодня разом з кількістю днів, що залишилось.

Наталія Канарьова, "Дебет-Кредит"

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»