• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ підприємцями- пенсіонерами за віком: позиція суду

ВСУ вже вдруге визнав, що підприємці - пенсіонери за віком не сплачують за себе ЄСВ

Сплата ЄСВ підприємцями- пенсіонерами за віком: позиція суду

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ«особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування”

Отже, за приписами цієї норми виходить, що платниками ЄСВ за себе є фізособи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Чи так це насправді? За останній рік ПФУ неодноразово приділяв увагу цьому питанню. Наприклад, у листі від 10.01.2013 р. № 28478/Д-4 він зазначав, що підприємці, які oтримують пенсію за вислугу років відпoвіднo дo Закoну України "Прo пенсійне забезпечення oсіб, звільнених з військoвoї служби, та деяких інших oсіб", не звільняються від сплати єдиного внеску.

У 2014 році Пенсійний фонд, уже посилаючись на судову практику ВАСУ, зазначає, що особи, яким пенсія призначена відповідно до Закону №1058* зі зменшенням пенсійного віку, передбаченого ст. 55 Закону № 796**, не є пенсіонерами за віком у розумінні Закону про ЄСВ. (Лист ПФУ від 10.02.2014 р. № 3672/03-20)

Отже, позиція ПФУ, яка до цього часу знаходила підтримку в адміністративних судах, фактично зводилась до того, що не є платниками ЄСВ за себе лише ті пенсіонери, яким призначена пенсія за віком по досягненню ними віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. До досягнення цього віку право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними відповідного віку, передбаченого ч.1 ст. 26 Закону №1058.

Водночас, ВСУ не визнав такого досить звуженого тлумачення обов'язку щодо сплати ЄСВ за себе пенсіонерами-підприємцями на спрощеній системі оподаткування.

Так, за останні кілька місяців маємо вже друге рішення , яке вказує на наступне: “...особи, яким призначені пенсії зі зменшенням пенсійного віку відповідно до ст. 55 Закону № 796, є пенсіонерами за віком, і це відповідає Прикінцевим положенням Закону №1058-ІV. Таким чином, ФОП, які отримують зазначену пенсію і які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підставі частини четвертої статті 4 Закону № 2464, проте не позбавлені права сплачувати цей внесок на добровільній основі....”

В даному випадку йдеться про осіб, які отримали право на пенсію зі зменшенням пенсійного віку на умовах, визначених Законом № 796.

Проте, на нашу думку, цей висновок може цілком стосуватись всіх пенсіонерів, які отримали згідно з чинним законодавством України право на пенсію за віком зі зменшенням пенсійного віку. Водночас, якщо практика ВАСУ не зміниться, пенсіонерам доведеться у кожному такому випадку звертатись до ВСУ за переглядом схожих справ за ст. 237 КАСУ.

(Постанова ВСУ від 03.06.2014 року № 21-125а14)

------------(*)---------

Закон України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

------------(**)---------

Закон України від 28.02.91 р " 796-XII “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”

----------------------

Наталія Канарьова,

"Дебет-Кредит"

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»