• Посилання скопійовано

Оренда приміщень та єдиний податок: якщо порушено норми Податкового кодексу...

Згідно з Податковим кодексом, не можуть бути платниками єдиного податку підприємці, які надають в оренду житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв. м. Що ж робити, якщо цю норму порушено?

Оренда приміщень та єдиний податок: якщо порушено норми Податкового кодексу...

Фізособа-підприємець (далі - ФОП), платник єдиного податку другої групи, здає в оренду житлові приміщення. У квітні — серпні 2014 р. підприємець отримав дохід від здавання в оренду іншим фізособам 500 кв. м житлових приміщень у сумі 250000 грн. У вересні 2014 р. підприємець виявив, що це заборонено ПКУ і він, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, має право здавати в оренду лише 100 кв. м (пп. 291.5.3 ПКУ). Що робити в цій ситуації та які штрафні санкції загрожують підприємцю?

Якщо фізособа вже отримала доходи від здавання в оренду житлових приміщень як підприємець на ЄП 2-ї групи, це матиме для неї певні податкові наслідки.

По-перше, треба буде сплатити ЄП за ставкою 15% зі суми доходів від оренди площі приміщень, що перевищує дозволені 100 кв. м, як того вимагає пп. 4 п. 293.4 ПКУ. За підсумками 2014 р. слід подати декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця. Дохід від оренди приміщень, площа яких перевищує 100 кв. м, зазначається у рядку 10 декларації «Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді» і враховується при розрахунку показника рядка 21 «Загальна сума доходу за звітний (податковий) період». У рядку 22 «Сума податку за ставкою 15%» розраховується сума ЄП за ставкою 15% з такого доходу, яка потім включається до розрахунку показника рядка 27 декларації «Нараховано всього за звітний (податковий) період».

По-друге, платник ЄП повинен перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому були отримані доходи від оренди площі приміщень, що перевищує 100 кв. м (пп. 298.2.3 ПКУ). Оскільки згідно з п. 294.1 ПКУ для платників ЄП 2-ї групи таким періодом є календарний рік, то перейти на загальну систему потрібно з 01.01.2015 р.

Як бачимо, наслідки цього порушення виявляться і всі розрахунки ЄП за різними ставками здійснюватимуться тільки після закінчення звітного (податкового) року, протягом якого платник ЄП може отримати досить велику суму доходу, з якого треба буде сплатити ЄП за ставкою 15%.

Мінімізувати ці наслідки можна, добровільно перейшовши на загальну систему згідно з пп. 298.2.2 ПКУ — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків та зборів. У цьому разі підприємець сплачуватиме ПДФО з доходів від надання приміщень в оренду також за ставкою 15%, проте зможе зменшити суму оподатковуваного доходу на суму витрат, пов'язаних з утриманням таких приміщень (правила загальної системи оподаткування встановлені ст. 177 ПКУ).

Можна також зовсім відмовитися від надання в оренду приміщень, площа яких перевищує 100 кв. м, з моменту виявлення порушення. Проте якщо порушення вже мало місце в 2014 р., то відмовитися від спрощеної системи все одно доведеться з 01.01.2015 р., але при цьому під оподаткування ЄП за ставкою 15% підпаде менша сума доходу. Так, від здавання в оренду приміщень площею, що перевищує 100 кв. м, підприємець отримав дохід у сумі 250000 грн : 500 кв. м х 400 кв. м = 200000 грн. З цього доходу доведеться сплатити ЄП у сумі 200000 грн х 15% = 30000 грн.

Для зворотного переходу на спрощену систему згідно з пп. 298.1.4 ПКУ можна буде подати заяву до податкового органу про перехід на спрощену систему не пізніше ніж за 15 к. д. до початку наступного звітного кварталу. Оскільки у цьому разі на загальну систему доведеться перейти з 01.01.2015 р., то повернутися назад на спрощену можна буде щойно з ІІ кварталу 2015 р. Але такий перехід є можливим тільки один раз протягом календарного року і за умови, що впродовж 2014 р. будуть виконані умови, встановлені в п. 291.4 ПКУ.

Для того щоб знову повернутися до 2-ї групи платників ЄП, потрібно, щоб за 2014 р. сума доходу не перевищувала 1000000 грн та кількість найманих працівників за цей період не перевищувала 10 осіб одночасно, не враховуючи тих, що перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами або по догляду за дитиною до трьох років. Утім, підприємець може обрати і будь-яку іншу групу платників ЄП.

Більше читайте у "ДК" №39/2014 >>>

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»