• Посилання скопійовано

Спрощенці на 2 групі не можуть надавати готельні послуги юрособам-загальносистемникам

Регіональні податківці зазначили, що платник єдиного податку ІІ групи не може надавати послуги, зокрема готельні, юрособам та фізособам-підприємцям, які знаходяться на загальній системі

Спрощенці на 2 групі не можуть надавати готельні послуги юрособам-загальносистемникам

Відповідно до положень статті 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв, передбачених для зазначеної групи. Таким чином, платник єдиного податку другої групи не може надавати послуги, зокрема готельні, юридичним особам та ФОП, які знаходяться на загальній системі оподаткування.

Разом з тим, при визначенні об'єкта оподаткування податку на прибуток юридичною особою враховуються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд, оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв'язку із здійсненням таких витрат. Зазначені вище витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат. Після повернення з відрядження працівник зобов'язаний надати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, при цьому головною умовою відшкодування витрат на відрядження є наявність оригіналу документів, що підтверджують вартість таких витрат (квитки, квитанції, чеки, розрахунки тощо).

Враховуючи вищевикладене, якщо фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку другої групи були надані послуги працівнику юридичної особи під час відрядження і вартість послуг оплачується під час відрядження особисто працівником юридичної особи, то порушення умов перебування у другій групі платника єдиного податку не виникає.

Однак якщо оплата вартості послуг надходить на рахунок фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку другої групи від юридичної особи, яка не є платником єдиного податку, за найманого працівника, що перебуває у відрядженні, то порушуються умови перебування фізичної особи - підприємця на другій групі платника єдиного податку. Відповідно, тепер він зобов’язаний:

- обкласти єдиним податком за ставкою 15% дохід, отриманий від забороненої діяльності (у нашому випадку це дохід від надання готельних послуг підприємству-платникові податку на прибуток);

- перейти на загальну систему оподаткування з 1 числа місяця, що настає за звітним періодом, у якому провадився заборонений вид діяльності.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»