• Посилання скопійовано

Співробітники ДАІ будуть позбавлені можливості брати хабарі - полковник МВС

Застосування сучасних радарів і алкотестерів значно підвищить відповідальність водіїв під час керування автотранспортом і не дозволить співробітникам ДАІ брати хабарі, заявив заступник начальника департаменту ДАІ МВС України Володимир Резніков

“Як тільки буде готова документація, яка дозволить використовувати сучасні технічні засоби, здатні вести фото- і відеозйомку, такі як “Трукам”, “Візир”, “Арена”, “Гарпун”, ми будемо використовувати їх”, – сказав представник ДАІ у програмі “Соціальний статус. Ваші права” на телеканалі Tonis.

За його словами, дані, які фіксуються сучасними приладами, є добре захищеною доказовою базою, цю інформацію неможливо знищити, змінити або підробити.

“Ми плануємо використовувати ці пристрої в поєднанні з антивандальними боксами, які будуть встановлюватися на автодорогах державного значення, у великих містах. Вони будуть фіксувати перевищення швидкості будь-яких авто, незважаючи на те, хто перебуває за кермом – чиновник, міліціонер чи пересічний громадянин”, – повідомив він.

За його словами, перед кожним боксом на відстані не менше 1 км будуть встановлені дорожні знаки, що повідомляють, що водій рухається по ділянці дороги, де швидкість контролюється відповідним приладом. Що ж стосується алкотестерів, то їх сучасні моделі дозволяють зберігати інформацію до півроку і в будь-який момент перевірити її.

В.Резніков висловив упевненість, що нове обладнання позбавить працівників міліції можливості брати хабарі. “Якщо радар фіксує 10 порушень за зміну, а протоколів – всього вісім, виникає питання: чи співробітник ДАІ бере хабарі, чи не встигає виконувати свої обов’язки. На перший раз він отримає дисциплінарне стягнення, а наступного разу може втратити роботу”, – пояснив він.

На думку В.Резнікова, сучасна техніка, яка на 100% доводить провину або невинність водія, дозволяє працювати за принципом невідворотності покарання, а також підвищує імідж працівників ДАІ. При цьому він нагадав, що кримінальна відповідальність передбачена в Україні не тільки за отримання, але й за давання хабара. “Водії, які намагаються дати хабар, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності: позбавлення волі до трьох років”, – зазначив В.Резніков.

За його словами, сьогодні правила дорожнього руху найчастіше порушують водії маршруток: протягом 2012 року до адміністративної відповідальності притягнуто понад 18 тис. водіїв маршрутних таксі, виявлено майже 70 випадків, коли вони перебували в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Не набагато краща ситуація і з перевезенням учнів шкільними автобусами. “У жовтні було перевірено більше 5 тис. транспортних засобів, що перевозять учнів. Виявлено майже 100 випадків, коли такі автобуси виїжджали без медичного огляду водія, 111 випадків, коли не перевірявся технічний стан автобусів? Та близько 700 випадків, коли автобуси не відповідали вимогам державного стандарту: відсутні ремені безпеки, не було місць, обладнаних для перевезення дітей з обмеженими фізичними можливостями тощо. Про ці випадки був проінформований Кабінет міністрів і вжиті відповідні заходи”, – повідомив В.Резніков.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»