• Посилання скопійовано

Як оформити субсидію на оплату послуг ЖКГ і кому належать пільги

Компенсації можуть отримати не тільки малозабезпечені сім'ї, а й переселенці

Як оформити субсидію на оплату послуг ЖКГ і кому належать пільги

У бюджеті на 2015 передбачено 11 млрд грн на призначення субсидій та пільг. Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін.

"Ця сума покриває, за нашими підрахунками, витрати до кінця цього року при незмінності тарифів на послуги ЖКГ на тому рівні, який сьогодні закладений, плюс 40% – те, що було запропоновано ще в минулому році, поетапне підвищення цін і тарифів на газ і теплопостачання", – сказав Мущинін.

Як зазначили в Мінсоцполітики, в Україні з осені змінився порядок призначення субсидій. Цей порядок передбачає новий механізм підрахунку обов'язкового відсотка платежу – індивідуально для кожної сім'ї залежно від доходів, без фіксованого розміру.

За словами Мущиніна, таким чином була підвищена адресність субсидії і введений диференційний, а не фіксований підхід. "Це робилося для того, щоб підтримати найменш захищені категорії сімей", – зазначив він.

КОМУ НАДАНІ ПІЛЬГИ. У грудні 2014 року субсидії на оплату послуг ЖКГ отримували 1,095 млн сімей. Середній розмір субсидії склав 335,3 грн. При цьому, в Мінсоцполітики очікують, що через підвищення тарифів кількість одержувачів субсидій виросте.

"Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, який зареєстрований в житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок. Право на отримання субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату послуг ЖКГ виходячи з соціальних нормативів перевищують розмір певного обов'язкового платежу", – пояснив Мущинін.

Крім того, з 1 липня 2014-го діє програма компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг. "Програма компенсації пов'язана з різким підвищенням тарифів і цін, зокрема різким подороданіем вартості газу", – підкреслив Мущинін.

За його словами, на компенсацію можуть розраховувати сім'ї, в яких місячний дохід менше прожиткового мінімуму. За попередніми розрахунками відомства, це більше 3 млн сімей – 25% від загального числа.

"Ми розуміємо, що сьогодні дуже непрості часи, все отримують платіжки. Для переважної кількості сімей це вже серйозні суми, і хотілося б, щоб вони якимось чином компенсувалися державою", – сказав заступник міністра Мінсоцполітики.


У відомстві підкреслюють, що компенсація надається лише на 3 види послуг – централізоване опалення, горяче водопостачання та газопостачання, а субсидії поширюються на весь набір послуг ЖКГ.

Крім того, існує програма грошових компенсацій для переселенців. "У нас сьогодні передбачена програма компенсації внутрішньо переміщеним особам оренди житла та оплати послуг ЖКГ", – розповів Мущинін і уточнив, що непрацездатним особам покладається 884 грн компенсації, працездатним – 442 грн.

ЯК ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ. Для призначення субсидії необхідно надати органу соцзахисту за місцем прописки (особисто або поштою):

  • заява;
  • декларацію про доходи;
  • довідки про доходи (крім довідок про пенсії та соцдопомоги).

Всі інші відомості надають профільні організації на запит органів соцзахисту.

"Якщо людина один раз звернеться за отриманням субсидії, надалі не потрібно буде приходити до органів соцзахисту для її продовження", – зазначили в Мінсоцполітики та закликали всіх, хто збирається оформляти субсидії, зробити це якомога раніше.

Розмір субсидії розраховується як різниця між розміром плати за послуги ЖКГ за нормами житла та соцнорматівам і розміром обов'язкового платежу.

Для розрахунку обов'язкового відсотка платежу необхідно:

  • Визначити середньомісячний дохід сім'ї на одного члена за попередні 6 місяців.
  • Розрахувати обов'язковий відсоток платежу за встановленою формулою: середньомісячний дохід однієї особи за попередні 6 місяців потрібно розділити на розмір прожитого мінімуму (1176 грн) і базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії (2), після чого помножити на 15%.
  • Визначити розмір обов'язкового платежу, помноживши середньомісячний сукупний дохід сім'ї за 6 місяців на обов'язковий відсоток платежу.

"Оскільки субсидія призначається виходячи з норм житла та соціальних нормативів користування послугами ЖКГ, перерахунок її розміру згідно з фактичними обсягами споживання не здійснюється", – уточнили у відомстві.

Нагадаємо, з жовтня соціальна норма житла зменшена на одну людину з 21 кв. м по 13,65 кв. м і збільшена на сім'ю з 10,5 кв. м по 35,22 кв м. А в соціальних нормативах користування послугами ЖКГ зменшена норма споживання природного газу, встановлена норма централізованого водопостачання та збільшена норма споживання електричної енергії.

ПЛАНИ. Зараз у Кабміні розробляють чергові спрощення процесу оформлення субсидії. Мінсоцополітіки запевняє, що в планах враховувати доходи не немає за 6, а за 12 місяців. Підприємства ЖКГ в новому варіанті процедури будуть надавати людям форми документів, необхідних для отримання субсидій.

"Головна ідея – щоб людина приходила в управління соцзахисту населення один раз. А надалі все перерахунки субсидій та соцдопомоги повинні осуществляеться автоматично", – резюмували у відомстві і додали, що ці зміни вже підготовлені і відправлені на узгодження.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»