• Посилання скопійовано

Готуються зміни до Порядку формування тарифів на водопостачання

До Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення будуть внесені зміни

Готуються зміни до Порядку формування тарифів на водопостачання

Підприємства водопровідно-каналізаційного господарства (ВКГ), які придбавають у інших підприємств питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам та/або подають їм стічні води на очищення, потребують перегляду тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення.

Це питання 27 лютого обговорили під час узгоджувальної наради, на якій був розглянутий проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення». В обговоренні взяли участь представники Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону, Мінекономрозвитку, НКРЕКП, Асоціації міст України, галузевих асоціацій та підприємств ВКГ.

Прийняття цього документу дозволить встановити справедливі тарифи для підприємств ВКГ, які придбавають у іншого підприємства ВКГ питну воду та/або подають йому стічні води на очищення.

На даний час до таких підприємств застосовується загальний тариф – такий як і для інших споживачів підприємства, яке продає воду або приймає стічні води на очистку. Значна кількість підприємств, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, технологічно пов’язані із іншими підприємствами ВКГ.

Наприклад, КП «Здолбунівводоканал» Рівненської області при наданні послуг з централізованого водовідведення споживачам м. Здолбунів користується очисними спорудами ОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», оскільки власні очисні споруди відсутні; ТОВ «Трускавецький водоканал» надає послуги з централізованого водопостачання своїм споживачам купуючи воду у КП «Дрогобичводоканал» (споживання ТОВ «Трускавецький водоканал» становить 55% від загального обсягу реалізації питної води КП «Дрогобичводоканал»); КП «Уманьводоканал», враховуючи обмеження водних ресурсів у місті, отримує воду від ТОВ «Білоцерківвода».

Така ситуація має бути якнайшвидше врегульована, впевнені в Управлінні економіки систем життєзабезпечення. Практика показала, що підприємств ВКГ, які придбавають у іншого підприємства питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам та/або подають йому стічні води на очищення,  необхідно виділяти в окрему категорію, оскільки встановлення єдиного тарифу для виробників у сукупності із зростанням їх власних витрат призводить до збільшення тарифів для кінцевих споживачів.

 

Джерело: КМУ

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»