• Посилання скопійовано

Пільговий проїзд для пенсіонерів, чорнобильців та інвалідів з 1 червня зберігається

Міністр соціальної політики заявив, що пільговий проїзд у міському та приміському транспорті залишається, але щодо метро – це вирішуватимуть органи міського самоврядування

Пільговий проїзд для пенсіонерів, чорнобильців та інвалідів з 1 червня зберігається

Ветерани праці, діти війни, учасники війни, жертви нацистських переслідувань, члени сімей загиблих чи померлих ветеранів війни, інваліди І-ІІІ груп, особи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорій, зможуть і надалі користуватися правом на безкоштовний проїзд. Про це повідомив Міністр соціальної політики України Павло Розенко.

«Кабінет Міністрів України не буде відміняти постанови №354 від 17.05.1993 та №555 від 16.08.1994 щодо безкоштовного проїзду у громадському транспорті пенсіонерів за віком та інвалідів. Особи, які належать до категорій учасників війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, ветеранів праці, інвалідів, чорнобильців І та ІІ категорій, з 1 червня цього року зможуть і надалі реалізувати своє право на безоплатний проїзд у міському і приміському транспорті відповідно до зазначених урядових рішень як пенсіонери за віком або інваліди», - пояснив він.

Павло Розенко також зауважив, що рішення про пільговий проїзд зазначених категорій у метрополітені будуть ухвалюватись органами місцевого самоврядування міст Києва, Харкова і Дніпропетровська.

«Рішення щодо реалізації права на пільговий проїзд окремих категорій громадян, зокрема, у метрополітені, а також встановлення додаткових соціальних гарантій належить до компетенції місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. При цьому Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на рівні минулого року в сумі 1,9 млрд. грн., з яких на компенсаційні виплати за пільговий проїзд – 1,6 млрд. грн», - зауважив очільник Мінсоцполітики.

«Обсяг бюджетних видатків на компенсацію пільгового проїзду не зменшився», - наголосив Міністр.

Павло Розенко закликав органи місцевого самоврядування якнайшвидше забезпечити реалізацію права на пільговий проїзд зазначених категорій громадян: «Щоб не провокувати суспільну напругу довкола важливого для багатьох українців питання, закликаю місцеві ради якомога швидше ухвалити відповідні рішення».

Натомість на сайті Укрзалізниці додатково повідомляється, що з 1 червня 2015 року набувають чинності зміни до правил перевезення осіб пільгових категорій, що стосується і залізничного транспорту.  Зокрема, втрачають право безоплатного проїзду в приміському сполученні, а також не їздитимуть безкоштовно залізничним транспортом один раз на два роки (туди і назад) або один раз на рік (туди і назад) з 50-процентною знижкою:

- військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу в Збройних Силах колишнього СРСР, трудівники тилу, а також інші особи, що зазначені в Статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії соціального захисту»;

- Герої України, повні кавалерам ордена Трудової Слави, Герої Соціалістичної праці;

- колишні неповнолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків;

- колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни;

- особи, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих Німеччиною інших держав;

- дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами III групи від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге;

- діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, яких у зв'язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням.

Втрачають право на безкоштовний проїзд у поїздах приміського сполучення ветерани праці, діти війни, а також особи, які супроводжують хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів).

Крім того, втратили право користуватися без обмеження приміським залізничним транспортом у період з 1 жовтня по 15 травня з 50-відсотковою знижкою й такою ж знижкою на проїзд один раз на рік (туди й назад) колишні малолітні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані інвалідами III групи від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

Користуватися послугами приміського залізничного транспорту безоплатно більше не зможуть особи, нагороджені Орденом Героїв Небесної Сотні, Герої Радянського Союзу, повні кавалери Ордена Слави, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу», Герої Соціалістичної праці, удостоєні звання за працю у період ВВВ 1941-45 років. Крім того, для цієї групи осіб відмінено безплатний проїзд один раз на рік (туди і назад) у двомісному купе швидких і пасажирських поїздів.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»