• Посилання скопійовано

І знову зміни у порядках застосування РРО та КОРО!

Тільки встигли звикнути до оновленої форми КОРО, як Мінфін уже вносить чергові зміни до порядку застосування РРО та ведення КОРО і розрахункових книжок

І знову зміни у порядках застосування РРО та КОРО!

Нагадаємо, що не так давно, у липні цього року, Мінфін наказом від 14.06.2016 р. №547  впровадив нові порядки:

Що саме тоді змінилося - ми докладно описували в аналітичній статті тут>>

Не пройшло й півроку (а якщо точніше, то лише 3 місяці), як Мінфін наказом від 23.09.2016 р. №837 знову вносить зміни, а саме до: 

- самого наказу № 547;

- Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);

- Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій. 

Серед іншого, це передбачає появу оновлених форм КОРО на РРО та КОРО на господарську одиницю. 

Докладно про зміни, внесені наказом №837, читайте в аналітичному матеріалі від редакції тут>>

 

Коли зміни набирають чинності?

Наказ №837 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Наразі він готується до друку в "Офіційному віснику України" № 85 (04.11.2016). Таким чином, з 4 листопада 2016 року уже діятимуть оновлені форми КОРО та порядки застосування РРО та КОРО.

 

Чи означає зміна форми КОРО обов’язок її ведення саме за новою формою?

Заспокоїмо читачів. У п. 3 Наказу №547 з’являться нові абзаци 3 та 4, які разом з абз. 2 визначатимуть подальшу долю використання КОРО за старими формами.  І ці норми тотожні роз’ясненням ДФС, які надавалися ними раніше після затвердження Наказу № 547. Докладніше тут>>

Тобто вже нормами наказу, а не роз’ясненням податківців, буде встановлено, що  раніше зареєстровані КОРО за старими формами, можуть використовуватись суб'єктами господарювання до скасування реєстрації таких КОРО. При цьому зміна форми КОРО не є обов’язковою підставою для скасування реєстрації вже зареєстрованих КОРО. У кого вони є, можуть і далі заповнювати ці старі форми. 

Але у разі наявності розрахункових операцій за підакцизні товари такі КОРО можуть використовуватись тільки за умови відображення сум акцизного податку (або іншого податку) у графах, в яких відображається сума ПДВ.

У листі від 05.08.2016 р. №26665/7/99-99-08-01-03-17  податківці наводили алгоритм заповнення відповідних граф розділу ІІ КОРО за старою формою. А саме:

1) у назвах граф 6, 7 книги ОРО за старою формою слід дописати знак «/» та відповідно слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;

2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:

- у графу 6 – суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою податку на додану вартість, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку; 

- у графу 7 – сума ПДВ», «/», сума акцизного податку.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»