• Посилання скопійовано

Проект Держбюджету-2015: основні соціальні показники і мінімуми

Який розмір мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму передбачив у бюджеті на 2015 рік уряд?

У Верховній Раді 22 грудня зареєстровано доопрацьований проект закону "Про Державний бюджет України на 2015 рік" № 1000.

Законопроектом, зокрема, передбачено встановити у 2015 році:

1. Прожитковий мінімум та пов'язані з ним виплати

Основні демографічні та соціальні групи населення

Прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць

з  1 січня

з 1 грудня

 

Загальний показник

1176 грн

1330 грн

 

діти до 6-ти років

1032 грн

1167 грн

 

діти від 6 до 18 років

1286 грн

1455 грн

 

працездатні особи

1218 грн

1378 грн

 

особи, які втратили працездатність

949 грн

1074 грн

 

Додатково у пояснювальный записці зазначено: оскільки прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних гарантій, у 2015 році підвищуватимуться розміри пенсій і державних допомог

Зокрема, прийнято рішення щодо продовження обов’язкових доплат на дітей з малозабезпечених сімей у 2015 році. Так, розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям (у тому числі і максимальний) збільшуватиметься у наступному  році на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 250 грн, а на кожну дитину віком від 13 до 18  років – на 500 грн.

Щодо пенсій, то у проекті Держбюджету прогнозні показники видатків на пенсійне забезпечення обраховані з урахуванням фонду оплати праці, індексу інфляції та розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня – 979 грн, 1 грудня – 1074,0 грн, що на 125,0 грн більше ніж у грудні 2014 року. Таким чином, у 2015 році середній розмір мінімальної пенсії відповідатиме розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і становитиме 959,0 грн, що на 10 грн більше, ніж у поточному році.

2. Мінімальна заробітна плата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня - 1218 грн, з 1 грудня – 1378 грн; 
  • у погодинному розмірі: з 1 січня - 7,29 грн, з 1 грудня - 8,25 грн.

У пояснювальній запиці до проекту зазначено також, що розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС передбачається визначити з урахуванням збереження грошового розриву з розміром мінімальної зарплати, що склався у поточному році (366 грн). Таким чином, розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС має становити:

 

  • з 1 січня - 852 грн,
  • з 1 грудня – 1 012 грн.

Враховуючи економічну ситуацію у країні підвищення розмірів мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС буде забезпечуватися у межах фонду оплати праці, визначеного на рівні 2014 року.

Окрім того, законопроектом пропонується встановити, що:

  • Кабміном затверджується особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету ПФУ та бюджетів інших фондів соціального страхування на 2015 рік;
  • максимальний місячний розмір зарплати (грошового забезпечення) працівників органів державної влади та інших державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції), утворених органами державної влади та органами місцевого самоврядування підприємств, установ та організацій, суддівської винагороди обмежується 15 розмірами мінімальної заробітної плати (виплата допомоги по ТВП, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки не враховується у цьому розмірі).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»