• Посилання скопійовано

Спосіб отримання відмови у наданні ліцензії не впливає на строк її вручення госпсуб’єкту

Строк пересилання поштових відправлень не зараховується до строку видачі документа дозвільного характеру

Спосіб отримання відмови у наданні ліцензії не впливає на строк її вручення госпсуб’єкту

Запроваджуючи єдиний центр видачі дозвільних документів, на нашу думку, держава встановила досить чіткі правила гри: якщо державний адміністратор не виконав вимоги закону (не дотримався відповідних строків для видачі дозволу або відмови у його наданні), то СГД має право на здійснення госпдіяльності без дозвільного документу без будь-яких наслідків.

Адже в таких випадках застосовується принцип мовчазної згоди - принцип, згідно з яким СГД набуває право на провадження госпдіяльності або видів госпдіяльності без отримання дозвільного документа, за умови якщо СГД виконані вимоги закону та подані заява й документи в повному обсязі, але СГД у встановлений законом строк не видано або не направлено дозвільного документу або рішення про відмову у його видачі.

Нагадаємо, що згідно зі ст.164 КУпАП госпсуб’єкт несе значну фінансову відповідальність за здійснення госпдіяльності без одержання дозволу/ Cума штрафу сягатиме від 17 до 34 тис грн з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адмінправопорушення, чи без цього..

Дата подання документів державному адміністратору зазначається на копії поданої заяви (описі прийнятих документів). У цей день або протягом наступного робочого дня держадміністратор передає документи відповідному дозвільному органу, який й приймає рішення про видачу дозволу (ліцензії) або відмову у його (її) видачі. У державного адміністратора відлік у 10 робочих днів для видачі дозволу СГД починається від дня отримання такого дозволу від дозвільного органу. Днем видачі дозвільного документа вважається останній день строку розгляду заяви дозвільним органом, передбаченого законом. (ч.6 ст.4-1 Закону про дозвільну систему).

Таким чином, оскільки державний адміністратор фактично виконує лише функцію передачі документу з дозвільного органу безпосередньо в руки самого СГД, факт порушення строків видачі  дозволу (ліцензії) або відмова у його (її) видачі залежить не від державного адміністратора, а від дозвільного органу.

Спробуємо порахувати: умовно 10.07 2015 року СГД подано заяву на видачу ліцензії. Максимум 13.07.2015 року документи мають попасти до дозвільного органу. В останнього є строк до 24.07.2015  року (за нашим умовним прикладом) на прийняття рішення про видачу дозволу чи прийняття рішення про відмову (ч.9 ст.7 Закону про дозвільну систему). Передача держадміністратору вже оформленого дозволу або формування повідомлення про відмову відбувається протягом одного робочого дня з дня його прийняття дозвільним органом. Тобто, максимум, коли відповідний документ попадає до державного адміністратора — це 24.07.2015 року. На нашу думку, це не наступний робочий день — 27.07.2015 року, а саме  24.07.2015 року.

Відтак, якщо СГД зазначив про видачу документу особисто, а 24.07.2015 року жодного документа на руки не отримано, то на нашу думку, має застосовуватись принцип мовчазної згоди. Якщо ж СГД обрав спосіб отримання — поштою, то документ має бути переданий на пошту саме 24.07.2015 року. Нагадаємо, що строк пересилання поштових відправлень не зараховується до строку видачі документа дозвільного характеру. 

З огляду на це, вважаємо висновок ДРСУ щодо не застосування принципу мовчазної згоди у разі порушення строків у наданні відмови СГД про видачу дозволу є помилковим (Лист Державної регуляторної служби України від 25.06.2015 р. № 4450/0/20-15).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»