• Посилання скопійовано

Кошторисні норми на будівельні роботи: порядок розроблення та затвердження

Мінрегіон розглянув питання щодо виду ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні та ремонтно-будівельні роботи, їх розроблення та затвердження

Кошторисні норми на будівельні роботи: порядок розроблення та затвердження

Мінрегіон у листі від 27.10.2014 р. №7/15-12745 розглянув питання щодо виду ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні та ремонтно-будівельні роботи, їх розроблення та затвердження і повідомив наступне.

Відповідно до вимог ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 "Правила визначення вартості будівництва" кошторисні норми поділяються на: державні стандарти України (державні кошторисні норми), стандарти організацій України (у тому числі галузеві кошторисні норми), індивідуальні ресурсні елементні кошторисні норми.

 Розроблення кошторисних норм здійснюється відповідно до вимог ДСТУ-Н Б Д.1.1-6:2013 "Настанова щодо розроблення ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні роботи" з урахуванням вимог нормативних документів зі стандартизації щодо правил розроблення, побудови, викладення, оформлювання, змісту нормативних документів, зокрема, ДСТУ 1.0:2003 "Основні положення", ДСТУ 1.2:2003 "Правила розроблення національних нормативних документів", ДСТУ 1.5:2003 "Правила побудови, викладення, оформлення та вимоги до змісту нормативних документів".

На спеціальні види будівельних, ремонтно-будівельних робіт, за відсутності відповідних державних кошторисних норм, розробляються стандарти організації України (СОУ), які приймаються суб'єктами стандартизації. Такі СОУ розробляються з урахуванням вимог основоположних стандартів національної стандартизації, відповідно до вимог ДСТУ 1.2:2003 погоджуються з Мінрегіоном за наявності експертного висновку, виконаного технічним комітетом стандартизації з питань ціноутворення або базовою організацією з науково-технічної діяльності у будівництві, та у разі потреби, за рішенням Мінрегіону іншими суб'єктами стандартизації. СОУ приймаються наказом відповідного органу, підприємства, установи, організації.

СОУ не повинні суперечити державним стандартам або дублювати їх.

Індивідуальні ресурсні елементні кошторисні норми (ІРЕКН) розробляються на окремі конструкції та будівельні роботи, передбачені у проектній документації, за відсутності відповідних норм у чинних збірниках ресурсних елементних кошторисних норм. ІРЕКН затверджуються у складі проектної документації (або замовником як доповнення до проектної документації) з обов'язковим проведенням відповідної експертизи і застосовуються тільки для об'єкта будівництва за даною проектною документацією. ІРЕКН погодженню з Мінрегіоном не підлягають.

Інших видів кошторисних норм (у тому числі місцевих) національними нормативними документами з ціноутворення у будівництві не передбачено.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»