• Посилання скопійовано

Мінрегіон роз'яснив порядок перерахування кошторисної документації

Мінрегіон розглянув питання щодо порядку перерахування кошторисної документації, пов'язаного зі зростанням вартості матеріальних ресурсів у сучасних економічних умовах

Мінрегіон роз'яснив порядок перерахування кошторисної документації

На численні звернення учасників будівництва щодо визначення вартості будівництва на стадії складання інвесторської кошторисної документації, ціни пропозиції учасника конкурсних торгів та проведення взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт в умовах інфляційних процесів, що відбуваються в Україні, Мінрегіон з питань компетенції роз’яснює.

Вартість будівництва, що здійснюється із залученням бюджетних коштів, коштів державних  і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, обчислюється згідно з ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» (далі-ДСТУ).

Відповідно до ДСТУ вартість будівництва визначається на стадії складання інвесторської документації, визначення виконавця робіт (проведення тендеру) та проведення взаєморозрахунків.

Положеннями ДСТУ передбачено врахування коштів на покриття додаткових витрат,  пов’язаних з інфляційними процесами, які призначені для відшкодування поточного збільшення вартості будівництва,  що відбувається у процесі реалізації проекту будівництва.   

При цьому, враховуючи економічну ситуацію у країні, при визначенні коштів на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, доцільно використовувати відповідні показники індексів цін виробників промислової продукції, що встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2014 № 404 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2015 рік та основних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2016 і 2017 роки та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (зі змінами),  зокрема на 2015 рік – 126,5 %;  на 2016 рік – 112%; на 2017 рік  –  109,4%.  

Слід зазначити, що формула для визначення у складі інвесторської кошторисної документації розміру коштів на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, наведена у листі Держбуду України від 23.10.2000 № 7/7-1083 та Міністерства економіки України від 24.10.2000 № 64-28/900, розрахована для умов розвитку економіки, коли річні індекси зміни вартості промислової продукції складають до 10 % і носять лінійний характер. При кризових явищах в економіці коефіцієнт 0,5, передбачений зазначеною формулою, не повинний враховуватися.

По проектах будівництва, які вже розроблені та затверджені в установленому порядку, але не відбулися процедури закупівлі через недостатність коштів, кошторисну документацію доцільно скоригувати шляхом уточнення  коштів на інфляційні процеси, виходячи з передбачених у зазначеній постанові Кабінету Міністрів України індексів цін виробників на поточний рік та прогнозних на 2016 та 2017 роки. Така скоригована проектна документація підлягає перезатвердженню в установленому порядку.

Згідно з п.6.2.12 ДСТУ до складу ціни пропозиції учасника конкурсних торгів  включаються також кошти на покриття додаткових витратпов’язаних з інфляційними процесами, розмір яких визначається як і при складанні інвесторської кошторисної документації.

Витрачання зазначених коштів при проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт можливо за відповідно обґрунтованими розрахунками у порядку, передбаченому умовами договору. 

Джерело: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»