• Посилання скопійовано

Мінекономрозвитку розробило зміни законодавства про держзакупівлі

У червні Міністерство економічного розвитку і торгівлі подасть на розгляд Уряду законопроект про електронні закупівлі

Мінекономрозвитку розробило зміни законодавства про держзакупівлі

Про це повідомив Міністр економічного розвитку і торгівлі АйварасАбромавичус, представляючи зміни до закону про державні закупівлі.

«Хотілося б відзначити, по-перше, що держзакупівлі є одними з п'яти пріоритетних напрямків реформ у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Але ця реформа, звичайно, потрібна не тільки для Міністерства, а для всієї країни», - підкреслив Міністр і додав, що всі гілки влади повністю згодні з напрямками цієї реформи, і до того ж вона погоджена з партнерами по Євросоюзу.

«Реформа дуже проста – більше конкурентності, більше прозорості, менше бюрократії, менше корупції і плюс економія коштів. На даний момент у нашій країні держзакупівлі – це 250 млрд. грн. у рік, це 1,5 млн. договорів на рік. Можлива економія близько 20%, причому половина з цих неефективні закупівлі, половина з цього, швидше за все, корупційна складова», - підкреслив Міністр.

Він також повідомив, що ще в грудні у Верховну Раду подавався законопроект про держзакупівлі, який включав і держзакупівлі, і електронні держзакупівлі. «Це було неправильне рішення. У підсумку ми відкликали цей законопроект, розділили на два законопроекти. Зараз мова йде про держзакупівлі. В червні ми подамо новий закон про електронні закупівлі», - підкреслив Міністр і додав, що ці зміни стосуються і електронних закупівель, і звичайних.

За його словами, мета цього законопроекту – зниження корупційних ризиків, спрощення участі бізнесу в держзакупівлях, приведення національного законодавства у сфері держзакупівель до міжнародних стандартів і норм директив ЄС.

«Основні зміни. Тут є і антикорупційні речі, і дерегуляційні. Що стосується антикорупційних. Запровадження антикорупційної норми. Учасник зобов'язаний надати інформацію про кінцевого бенефіціара», - зазначив АйварасАбромавичус.

Щодо дерегуляції пропонується обмеження повноважень Казначейства при перевірці документів у період реєстрації договорів, ліквідація функцій моніторингу процедур закупівель Мінекономрозвитку.

«Відмовляємося від цього, тому що є інші органи влади, які цими перевірками якраз і займаються», - пояснив Міністр.

Також зміни передбачають підвищення порогів для закупівлі товарів і послуг зі 100 тис. грн. до 200 тис. грн., для робіт –з 1 млн. грн. до 1,2 млн. грн.

«Як я і говорив, все, що ми робимо в Уряді, зближує нас із законодавством Євросоюзу», - зазначив він і додав, що планується гармонізація законодавства з міжнародними стандартами та директивами ЄС, приведення строків проведення процедур закупівель у відповідність з директивами ЄС та стандартами СОТ, обов'язкова публікація інформації про закупівлі англійською мовою.

«Таким чином, ці зміни будуть сприяти зростанню рівня конкуренції, зниженню корупційних ризиків, а також дозволять виконати першочергові зобов'язання України в рамках Угоди про асоціацію до кінця поточного року приєднатися до Угоди СОТ про держзакупівлі, що також дозволить нашим виробникам брати участь у держзакупівлях інших країн», - підкреслив Міністр.

Джерело: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»