• Посилання скопійовано

Пошук даних в майновому реєстрі коштуватиме 20 грн

З 6 жовтня почав працювати відкритий майновий реєстр

Пошук даних в майновому реєстрі коштуватиме 20 грн

6 жовтня, на виконання постанови Кабінету Міністрів України, забезпечено відкриття всіх майнових реєстрів із можливістю пошуку інформації за об’єктом і за прізвищем, ім’ям та по батькові власника.

"Починаючи із 6 жовтня кожен українець може дізнатися інформацію про майно чиновників, суддів, прокурорів чи своїх сусідів, увівши їх прізвище, ім’я та по батькові у пошукову форму на сайті онлайн-сервісів Міністерства юстиції за адресою https://kap.minjust.gov.ua." Про це вчора під час презентації відкриття реєстрів прав власників на рухоме та нерухоме майно на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Спільно з громадськими активістами нам вдалося забезпечити прийняття законодавчих змін, які передбачають дуже простий, але дуже дієвий механізм, коли за прізвищем будь-якого державного службовця чи будь-якої іншої людини можна побачити все майно, яке зареєстроване на неї або на її родичів», - зазначив очільник Мін’юсту.

На його переконання, даний механізм стане дієвим інструментом для боротьби з нечистими на руку державними службовцями.

Міністр юстиції продемонстрував, як працює система і отримав інформацію про власне майно.

Для того, щоб скористатися новою послугою, потрібно:

  • зареєструватися на сайті онлайн-сервісів Мін’юсту та увійти до свого кабінету;
  • у списку сервісів обрати пошук майна за суб’єктом, ввести прізвище ім’я та по батькові особи, дані про яку ви хочете взнати,
  • здійснити оплату банківською карткою та отримати документ з даними. Послуга коштує 20 гривень.

Отримати доступ до порталу можна, підтвердивши свою особу електронним цифровим підписом або увівши дані свого паспорту та ідентифікаційний код.

Водночас Павло Петренко зазначив: критика, що відкриття реєстрів нібито може бути використане для шахрайських дій, не має під собою жодних підстав. Навпаки, відкриття реєстру, як це показує практика країн європейського союзу та Грузії - це найкращий запобіжник шахрайству з майном громадян.

«Якщо реєстр закритий, то будь-які шахраї, вкравши нотаріальні бланки чи підробивши підпис, можуть позбавити громадян нерухомості. Коли ви в режимі онлайн можете побачити, що на вас зареєстровано, то виконати підробку документів майже неможливо», - сказав він.

Міністр юстиції також повідомив, що власник даних може в будь-який момент зробити запит до Міністерства юстиції та отримати перелік осіб, які цікавилися інформацією про його майно.

Голова комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв наголосив на важливості повного відкриття реєстрів у розрізі боротьби з корупцією.

«Сьогодні дуже важливий день, до якого багато з нас ішли і нарешті прийшли – день, коли в Україні відкривається вся власність. Вся інформація про нерухомість - землю й автомашини - із сьогоднішнього дня має бути загальнодоступною громадянам», - зазначив він.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»