• Посилання скопійовано

«Антикризовим законом» збільшено розмір податків (частина 2)

Податківці продовжують тему щодо збільшення розміру податків з 1 квітня 2014 р. Зокрема, транспортного податку, радіочастотного збору та інших податків

«Антикризовим законом» збільшено розмір податків (частина 2)

У попередній статті також читайте щодо збільшення ставок в розрізі окремих податків та зборів, зокрема: збору за спеціальне використання води, екологічного податку та плати за землю.

Транспортний податок

З 1 квітня 2014 року ставки податку за першу реєстрацію транспортного засобу, встановлені статтею 234 ПКУ, збільшено в середньому на 8,2%. Платниками податку є як юридичні, так і фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів. Тобто, при першій реєстрації транспортних засобів після 1 квітня 2014 року податок слід буде сплатити за новими ставками.

Збір за користування радіочастотним ресурсом

Розміри ставок збору за користування радіочастотним ресурсом України, встановлені статтею 320 ПКУ, збільшені вдвічі. В той же час до ставок ширини смуги до 30 МГц (15х2) застосовується понижувальний коефіцієнт 0,75.

Враховуючи те, що розрахунок збору за користування радіочастотним ресурсом подається окремо за кожний місяць, то за новими ставками слід буде подати розрахунок збору за квітень 2014 року в термін не пізніше 20 травня.

Нагадаємо, що останній день подання розрахунку за березень поточного року припадає на 22 квітня (у зв’язку з вихідними 20-21 квітня). Останнім днем сплати збору за користування радіочастотним ресурсом є 30 квітня.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

З 1 квітня 2014 року базою оподаткування податком на нерухомість є загальна площа об’єкта житлової нерухомості. Відповідно пільги з цього податку для фізичних осіб будуть застосовуватися до загальної площі житлової нерухомості.

Нагадаємо, що для фізичних осіб база оподаткування зменшується на:

120 кв. м для квартири/квартир;

250 кв. м для житлових будинків;

370 кв. м, якщо у власності знаходяться квартири та житлові будинки.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік). Пільга не надаватиметься, якщо об’єкти нерухомості використовуються власниками з метою отримання доходів: у орендних, лізингових операціях або в підприємницькій діяльності.

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування.

З 1 січня 2014 року розмір мінімальної зарплати встановлено на рівні 1218 грн.

Фіксований сільськогосподарський податок

З 1 січня 2015 року базою оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком буде нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з врахуванням коефіцієнта індексації, тобто така сама, як для нарахування земельного податку. Коефіцієнт індексації щороку оприлюднює Держкомземагенство.

Податкову декларацію на 2015 рік слід буде подати контролюючому органу за місцем знаходження платника та за місцем розташування земельної ділянки не пізніше 20 лютого 2015 року.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»