• Посилання скопійовано

Змінено порядок обліку платників податків і зборів

Зміни пов'язані зі створенням ВЕЗ «Крим» і проведенням АТО, спрощенням процедури держреєстрації підприємницької діяльності та вдосконаленням оподаткування інвестиційної діяльності

Змінено порядок обліку платників податків і зборів

Мінфін наказом від 14.11.2014 р. № 1127 затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, які пов'язані зі створенням ВЕЗ «Крим» і проведенням АТО, спрощенням процедури держреєстрації підприємницької діяльності та вдосконаленням оподаткування інвестиційної діяльності.

Змінами, зокрема, передбачено:

 - взяття на облік договору здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків відповідного управителя майна або уповноваженої особи. Взяття на облік угоди про розподіл продукції здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків відповідного інвестора (для угоди за участю одного інвестора) або оператора (для багатосторонньої угоди);

 - якщо багатостороння угода про розподіл продукції передбачає можливість реєстрації не лише оператора, але й інвесторів як платників ПДВ за угодою, то податкові номери інвесторам за такою угодою надаються контролюючими органами за основним місцем обліку інвесторів на підставі отриманого від оператора рішення про реєстрацію всіх інвесторів як платників ПДВ за угодою про розподіл продукції;

 - нескріплення печаткою заяви за формою №1-ОПП тепер не може бути підставою для її не прийняття контролюючими органами;

 - якщо згідно із законодавством та умовами договору про спільну діяльність, угоди про розподіл продукції сторонами договору, угоди новою уповноваженою особою або оператором призначається учасник договору, угоди, який перебуває на обліку у контролюючому органі іншому, ніж попередня уповноважена особа, оператор, то проводиться зміна місця обліку такого договору, угоди протягом місяця після отримання документів про зміну уповноваженої особи, оператора;

 -  відмітки про видачу форм № 24-ОПП, № 25-ОПП, № 26-ОПП, № 27-ОПП, №28-ОПП,№ 12-ОПП, № 22-ОПП заноситимуться лише до Єдиного банку даних юридичних осіб (раніше - і до Реєстру самозайнятих осіб);

 - додано ще одну обставину заперечень контролюючого органу щодо здійснення держреєстрації припинення юрособи: неподана податкова декларація за результатами останнього податкового періоду:

 - в новій редакції викладено пункт 11.32 Порядку щодо зняття з обліку самозайнятих фізичних осіб. Так, підставою для зняття з обліку буде повідомлення про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособою - підприємцем за її рішенням або за судовим рішенням, або у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою, а також відомості відповідної реєстраційної картки.

Дата зняття з обліку підприємця відповідатиме даті отримання повідомлення держреєстратора про проведення припинення підприємницької діяльності. Дані про зняття з обліку платника податків фіксуватимуться в журналі за формою № 6-ОПП та будуть передаватись до Єдиного державного реєстру.

У разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи чи реєстрації у відповідному уповноваженому органі припинення незалежної професійної діяльності фізичної особи (якщо така реєстрація була умовою ведення незалежної професійної діяльності) погашення грошових зобов'язань та/або податкового боргу здійснюється за рахунок майна зазначеної особи.

Відповідальною за погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу фізособи - підприємця або фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, є така фізична особа.

Після держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від підприємницької діяльності. Така особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльностів установлені строки подати річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності.

При цьому контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ.

Якщо після припинення підприємницької діяльності залишились незакритими його рахунки у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб), контролюючий орган доводить до відома цих установ таку інформацію, повідомляє дату та номер відповідного запису в Єдиному державному реєстрі, а також дату зняття з обліку платника податків у контролюючому органі.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опублікований в «УК» № 215 (5344) за 19.11.2014 р.). 

Протягом місяця з дня набрання чинності цим наказом, тобто до 19 грудня 2014 р., планується перевести:

  • до Генічеської ОДПІ ГУ ДФС в Херсонській області - платників податків, які розташовані на тимчасово окупованій території;
  • до контролюючих органів ДФС за основним місцем обліку юросіб - платників податків, які розташовані на тимчасово окупованій території  і є відокремленими підрозділами тих юросіб, що мають місцезнаходження на іншій території України або перебувають на обліку в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків.

Окрім того, згідно з Наказом, платники податків, які мають місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території, обліковуються з ознакою "суб'єкт вільної економічної зони "Крим". Якщо такими платниками податків є відокремлені підрозділи юросіб, що розташовані на іншій території України, то такі підрозділи перебувають на обліку за основним місцем обліку відповідних юросіб.

У разі зміни місцезнаходження (місця проживання) платників податків з зони АТО або тимчасово неконтрольованої території на територію в областях або м. Києві і отримання контролюючими органами відомостей держреєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків або заяви за ф. № 1-ОПП (або за ф. № 5-ОПП) із позначкою "Зміни", облік таких платників податків і зборів здійснюватиметься з урахуванням такого:

1) контролюючі органи за новим місцезнаходженням (місцем проживання)  здійснюють обробку відомостей із Єдиного державного реєстру або приймання заяв і документів від платників податків, а також взяття їх на облік за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з реєстру чи заяв;

2) платників податків, які до 19.11.2014 р. змінили місцезнаходження/місце проживання, але не були взяті на облік за новим місцезнаходженням/місцем проживання, контролюючі органи беруть на облік протягом двох днів після набрання чинності цим наказом.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»