• Посилання скопійовано

Як повернути надміру сплачені кошти спадкоємцю у разі смерті підприємця?

Спадкоємець має право звернутися до контролюючого органу із за­явою щодо повернення надмі­ру сплаченої суми грошового зобов’язання протягом 1095 днів з дня виникнення таких надміру сплачених коштів

Як повернути надміру сплачені кошти спадкоємцю у разі смерті підприємця?

Згідно з п. 43.1 ст. 43 Податкового кодексу України (ПКУ) помилково або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підля­гають поверненню платнику від­повідно до ст. 43 ПКУ та ст. 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

У разі наявності у платника податків податкового боргу, по­вернення помилково або над­міру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в уста­нові банку або шляхом повернен­ня готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника ра­хунку в банку проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником по­датків (п. 43.2 ст. 43 ПКУ).

Нормами п. 43.3 ст. 43 ПКУ ви­значено, що обов’язковою умо­вою для здійснення повернен­ня сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з дохо­дів фізичних осіб, які розрахо­вуються контролюючим органом на підставі поданої платником податкової декларації за звітний календарний рік шляхом прове­дення перерахунку за загальним річним оподатковуваним дохо­дом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково або надміру спла­ченої суми.

Перехід прав та обов’язків від особи, яка вважається помер­лою, до інших осіб ст. 1216 Ци­вільного кодексу України розглядається як спадкування. Об’єктом спад­щини є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до ін­ших осіб (спадкоємців).

Таким чином, у разі смер­ті фізичної особи — підпри­ємця спадкоємець з урахуван­ням норм ст. 43 ПКУ має право звернутися до контролюючого органу із за­явою щодо повернення надмі­ру сплаченої суми грошового зобов’язання протягом 1095 днів з дня виникнення такої надміру сплаченої суми за умо­ви надання відповідних доку­ментів, що підтверджують пе­рехід прав та обов’язків (спад­щини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця).

Джерело: ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»