• Посилання скопійовано

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ - законопроекти уже в Раді

У Верховній Раді зареєстровано два урядові законопроекти щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного соцвнеску

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ - законопроекти уже в Раді

21 серпня 2017 року у ВРУ Прем'єр-міністр В. Гройсман зареєстрував одразу два взаємопов'язаних законопроекти щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного соцвнеску:

  • №7034 "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"
  • №7035 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Так, ПКУ запропоновано доповнити новою статтею 35-1 "Єдиний рахунок". Згідно з нею, єдиний рахунок — це рахунок, який платник податків за власним бажанням має право відкрити в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та використовувати для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, які передбачені цим ПКУ, і ЄСВ.

Для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів з використанням єдиного рахунку платник податків повинен буде поповнити коштами такий рахунок.

Водночас такий рахунок не можна буде використовувати для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального.

Платник податків матиме право перераховувати кошти з єдиного рахунку на рахунки, відкриті в СЕА ПДВ та в СЕА РП.

Планується, що такі податки, збори та ЄСВ (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального), можна буде сплачувати через Електронний кабінет платника податків на єдиний рахунок, який буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби. Інформація про реквізити єдиного рахунку відображатиметься в Електронному кабінеті платника податків. 

Закриватиметься єдиний рахунок на підставі повідомлення про закриття єдиного рахунку (за власним бажанням) платника податків або повідомлення про примусове закриття єдиного рахунку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику органу, в разі внесення до ЄДР або ЄДРПОУ записів про державну реєстрацію припинення юрособи, її відокремленого підрозділу, відокремленого підрозділу іноземної організації, державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, закриття філії, представництва чи іншого відокремленого підрозділу іноземної компанії, а також у випадках, визначених статтею 99 ПКУ.

Платник податків має право повернути залишок невикористаних коштів на єдиному рахунку такого платника податків на поточний рахунок такого платника податків в установі банку в разі відсутності у такого платника податків непогашених податкових зобов’язань та/або податкового боргу.

Перевагами запровадження єдиного рахунку, на думку Уряду, є:

  • спрощення сплати платниками податкових платежів;
  • зменшення кількості помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платником;
  • підвищення рівня відкритості, прозорості та довіри платників податків до державних органів.

У разі прийнятя цих Законів, вони наберуть чинності з 1 січня 2018 року. Проте у законопроекті №7035 додатково зазначено, що функціонування єдиних рахунків розпочнеться з 1 числа місяця, що настає за місяцем впровадження у роботу програмного забезпечення взаємодії інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, але не пізніше 1 липня 2018 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»