• Посилання скопійовано

Утилізаційний збір скасовано

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект, який скасовує утилізаційний збір та акциз на переобладнані авто

Утилізаційний збір скасовано

У вівторок, 8 квітня, Верховна Рада скасувала утилізаційний збір на автомобілі. Законопроект від 24.02.2014 р. №4238 підтримали 227 народних депутатів.

Цей Закон вніс зміни до Податкового кодексу, виключивши з нього норму про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів. Окім того, звільнено від оподаткування акцизним податком операції з переобладнання ввезеного на митну територію України не підакцизного транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль.

Ціллю цього законопроекту є усунення негативних наслідків впровадження утилізаційного збору та акцизу з переобладнання транспортних засобів, зменшення податкового навантаження та сприяння розвитку малого та середнього підприємництва, що здійснюють переобладнання автомобілів-фургонів, призначених для перевезення вантажів, у автомобілі, призначені для пасажирських перевезень, забезпечення соціально-економічного розвитку окремих регіонів, збереження робочих місць.

Нагадаємо, утилізаційний збір в Україні було введено з 1 вересня 2013 року. Проте, як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту,  він суперечив правилам Світової організації торгівлі та негативно впливав не тільки на ринок автомобілів, але й на експортоорієнтовані галузі в цілому. Більше того, встановлені Законом ставки збору були завищеними та, на думку законотворців, не відображли реальних затрат на утилізацію транспортних засобів. 

Щодо акцизу на переобладнані авто, то він набув чинності з 1 січня 2014 року. При цьому він унеможливив здійснення господарської діяльності значної кількості суб’єктів малого підприємництва в Україні, створивши загрозу економічному розвитку окремих регіонів та призвівши до вкрай негативних соціально-економічних наслідків. Внаслідок існуючого законодавчого регулювання тисячі людей стали перед загрозою втрати власного бізнесу та поповнення лав безробітних. Більше того, оскільки внаслідок зменшення попиту відбулося різке зменшення імпорту автомобілів-фургонів, призначених для перевезення вантажів на територію України, державний бюджет уже зараз недоотримує значні доходи у вигляді податку на додану вартість.  

Закон набере чинності з дня його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»