• Посилання скопійовано

Роз'яснено питання про плату за видобування підземних вод

Центральний офіс з обслуговування великих платників податків нагадав про правила справляння плати за користування надрами

Роз'яснено питання про плату за видобування підземних вод

На жаль, як це нерідко буває, цих роз'яснень більшість платників податків чекали раніше, до закінчення граничного строку подання відповідної декларації за II квартал 2014 р.

Як би там не було, але в цьому роз'яснення податківці нагадують, що з 1 квітня 2014 року до платників плати за користування надрами, серед інших, належать:

— землевласники та землекористувачі (крім суб'єктів підприємництва, які відповідно до законодавства зареєстровані як фермерські господарства), що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування (пп. 263.1.5 п. 263.1 ст. 263 ПКУ);

— землевласники та землекористувачі, крім суб'єктів підприємництва, які відповідно до законодавства належать до фермерських господарств, — громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які в межах наданих їм земельних ділянок, розмір яких перевищує норми, передбачені статтею 121 Земельного кодексу України, видобувають прісні підземні води із застосуванням електричних пристроїв у обсязі понад 13 кубічних метрів на особу на місяць (за показаннями лічильників) (пп. 263.1.6 п. 263.1 ст. 263 ПКУ).

Крім того, з 1 квітня 2014 року внесено зміни до підпункту 263.9.1 ПКУ щодо встановлення ставок плати за користування надрами для видобування корисних копалин у відсотках (відносних значеннях) від вартості товарної продукції гірничого підприємства — видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) для різних груп корисних копалин.

Плата за користування надрами для видобування прісних підземних вод, які видобуваються платниками, зазначеними у пп. 263.1.6 ПКУ, застосовується за ставками, визначеними у п. 325.2 ПКУ.

Відповідно до пункту 263.7 ПКУ, податкові зобов'язання з плати за користування надрами для відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у межах однієї ділянки надр за податковий (звітний) період обчислюються за формулою:

Пзн = Vф х Вкк х Свнз х Кпп,

де Vф — обсяг (кількість) відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у податковому (звітному) періоді (в одиницях маси або об'єму);

Вкк — вартість одиниці відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), обчислена згідно з пунктом 263.6 ПКУ;

Свнз — величина ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин (у відсотках), установлена у пункті 263.9 ПКУ;

Кпп — коригуючий коефіцієнт, установлений у пункті 263.10 ПКУ.

Крім того, податківці зазначають, що платники плати, які провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволу на спеціальне водокористування, обчислюють податкові зобов'язання із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства — 15 відсотків (Роз'яснення Міндоходів від 21.07.2014 р.) 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»