• Посилання скопійовано

Спадщина, отримана дитиною-інвалідом після 18-річчя, оподатковується

За ставкою 5 % оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення

Спадщина, отримана дитиною-інвалідом після 18-річчя, оподатковується

Враховуючи те, що фізична особа після досягнення нею повноліття (18 років) втрачає статус дитини-сироти або дитини-інваліда, то вартість будь-якого об’єкта спадщини, який успадковується такою фізичною особою від фізичної особи-резидента, що не є членом сім’ї першого ступеня споріднення, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

Нагадаємо, що за нульовою ставкою оподатковується вартість власності, зазначеної в пп. «а», «б», «ґ» п. 174.1 ст. 174 Податкового кодексу України (далі ПКУ), що успадковується особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах ”а”, ”б” пункту 174.1 ст. 174 ПКУ, що успадковуються дитиною-інвалідом.

Згідно із ст. 6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Статтею 1 Закону України від 06.10.2005 р. № 2961-IV «Про реабілітацію інвалідів в Україні» передбачено, що дитина-інвалід – особа віком до 18 років (повноліття) зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Відповідно до ст. 28 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866, дитина втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі досягнення нею повноліття.

За ставкою 5 відсотків, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ, оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Джерело: ДФС у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»