• Посилання скопійовано

Законодавством не встановлено строків для виплати нарахованої нецільової благодійної допомоги

Податкове законодавство не встановлює, який момент (нарахування чи виплата) вважається моментом надання нецільової благодійної допомоги

Законодавством не встановлено строків для виплати нарахованої нецільової благодійної допомоги

Відповідно до підпунктів 170.7.3, 169.4.1 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує 1,4 розміру місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня відповідного року, округленого до найближчих 10 гривень.

Податкове законодавство не встановлює, який момент (нарахування чи виплата) вважається моментом надання нецільової благодійної допомоги.

Якщо підприємство раніше не надавало у 2013 році цьому працівникові нецільову благодійну допомогу і нарахувало таку допомогу, наприклад, у грудні 2013 р., із виплатою вже у 2014 р., то, на нашу думку, така допомога вважається наданою у 2013 р., бо нарахування її (із виникненням кредиторської заборгованності перед отримувачем допомоги) припадає на 2013 звітний податковий рік. Виплата цієї допомоги у 2014 р. вважатиметься, на наш погляд, погашенням заборгованості перед платником податку — фізособою.

Доказом того, що підприємство надало таку допомогу саме у 2013 р., буде наказ (розпорядження) про надання такої допомоги у грудні 2013 р. (варто у наказі навести формулювання на зразок: «надати у грудні 2013 р. нецільову благодійну допомогу»), відображення у регістрах бухгалтерського обліку (нарахування допомоги бухгалтерськими проведеннями) та у формі №1ДФ (1).

Нагадаємо, що у формі №1ДФ нецільова благодійна допомога відображається з ознакою доходу 169.

На нашу думку, у разі якщо розглянуту благодійну допомогу нарахували фізособі у 2013 р., а виплатили вже у 2014 р., підприємство має право у 2014 р. знову надати цій фізособі неоподатковувану благодійну допомогу в межах відповідного розміру.

У 2013 р. сума нецільової благодійної допомоги, що не підлягає оподаткуванню, становила 1147 грн х 1,4 І 1610 грн, а в 2014 р. становитиме: 1218 грн х 1,4 І 1710 грн.

Законодавство не встановлює строків виплати нарахованої нецільової благодійної допомоги. Підстав для втрати такою допомогою статусу неоподатковуваної через те, що вона була виплачена вже наступного року, на нашу думку, немає.

--1--

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), форма якого затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

------

Олексій КРАВЧУК

Автор: Кравчук Олексій, д.ю.н., аудитор

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»