• Посилання скопійовано

Допомога на поховання, що надається профспілкою, не оподатковується ПДФО

Кошти, що надаються як допомога на поховання платника податку будь-якою фізособою, фондами соцстрахування або профспілкою не оподатковуються ПДФО

Допомога на поховання, що надається профспілкою, не оподатковується ПДФО

Відповідно до ст. 45 Закону №2240 (1), допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім'ї, які перебували на її утриманні:

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших за цей вік, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;

3) батька, матері;

4) діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Частиною 3 ст. 45 Закону №2240 визначено, що допомога на поховання надається застрахованій особі, члену її сім'ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Згідно з ч. 4 ст. 51 Закону №2240, допомога на поховання застрахованої особи призначається сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану (органи ЗАГС), виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради.

Отже, допомогу на поховання від Фонду соцстраху мають право отримати не лише родичі та члени сім'ї померлого, а й інші особи, ті, які здійснили поховання. Така особа повинна надати свідоцтво про смерть, на підставі якого органами соцстраху не пізніше дня, наступного за днем звернення, і призначається допомога. Виплачується вона не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду.

До речі, звернутися за призначенням допомоги на поховання можна в будь-який час (оскільки строків давності для звернення за допомогою не встановлено). При цьому розмір допомоги визначатиметься виходячи з дати смерті, а не на дату звернення за нею. Згідно з постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.11.2011 р. №55 «Про встановлення розміру допомоги на поховання», за страховими випадками, які настали з 1 січня 2012 року, допомога на поховання надається за рахунок коштів Фонду у розмірі 2200 гривень. Розмір допомоги дотепер залишається незмінним.

Щодо профспілкової допомоги на поховання, то, вважаємо, тут діятимуть аналогічні вимоги та правила. Тобто особа, яка здійснила поховання працівника, надає профспілковій організації свідоцтво про смерть, видане органом реєстрації актів громадянського стану. На його підставі буде нараховано матдопомогу на поховання.

Зверніть увагу: ані допомога від Фонду соцстраху, ані матдопомога, надана профспілкою (незалежно від її розміру), не оподатковується ПДФО. Адже, відповідно до пп. 165.1.22 ПКУ, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку будь-якою фізособою, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування України або професійною спілкою, не входять до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи.

--1--

Закон України від 18.01.2001р. №2240-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

------

Михайло СТЕПАНОВ

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»