• Посилання скопійовано

Підприємство купує автомобіль у фізособи: що з оподаткуванням?

Підприємство — покупець авто має утримати ПДФО за ставкою 5% з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна

Підприємство купує автомобіль у фізособи: що з оподаткуванням?

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну фізособами об'єктів рухомого майна, зокрема автомобілів, установлено ст. 173 ПКУ. Згідно з п. 173.1 ПКУ, дохід фізособи від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ПКУ, тобто 5%. Водночас, якщо фізособа продає автомобіль — але тільки легковий — уперше протягом року, дохід, отриманий від такого продажу, взагалі не оподатковується ПДФО.

Пунктом 173.3 ПКУ також визначено, що, у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа чи ФОП, така особа вважається податковим агентом платника податку — фізособи та зобов'язана виконати всі визначені розділом IV ПКУ функції податкового агента (див. пп. 14.1.180 ПКУ). Підприємство — покупець авто має утримати ПДФО за ставкою 5% з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна. Цю інформацію продавець-фізособа зазначає або в договорі купівлі-продажу, або ж в окремій заяві.

З 1 січня 2013 року дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче від середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче від його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (на вибір платника податку — фізособи). Середньоринкова вартість легкових автомобілів визначається щокварталу Мінекономіки у порядку, встановленому КМУ. 

Більш детально читайте в свіжому випуску ДК №41 (13.10.2014) у статті М. Степанова "Придбання автомобіля у фізособи"

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»