• Посилання скопійовано

Надміру сплачені суми військового збору можна повернути, подавши заяву до ДФС

Податківці заявляють, що фізособа може повернути військовий збір, сплачений згідно з договором купівлі-продажу нерухомості, яка перебувала у власності платника понад 3 роки, на підставі заяви

Надміру сплачені суми військового збору можна повернути, подавши заяву до ДФС

ДФСУ у підкатегорії 132.05 ЗІР роз'яснила, яким чином повернути помилково, або надміру сплачені суми військового збору розраховані згідно договору купівлі продажу нерухомого майна, що не є об’єктом оподаткування ПДФО.

Умови повернення помилково сплачених грошових зобов’язань передбачено ст. 43 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі - ПКУ).

Зокрема, обов’язковою умовою для повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ст. 43 ПКУ).

Підпунктом 14.1.182 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, що помилково сплачені грошові зобов’язання - суми коштів, які на певну дату надійшли до відповідного бюджету від юридичних осіб (їх філій, відділень, інших відокремлених підрозділів, що не мають статусу юридичної особи) або фізичних осіб (які мають статус суб’єктів підприємницької діяльності або не мають такого статусу), що не є платниками таких грошових зобов’язань.

Порядок взаємодії територіальних органів Міністерства доходів і зборів України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково сплачених сум грошових зобов’язань затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України, Міністерства фінансів України від 30.12.2013 № 882/1188, яким зокрема визначено, що на підставі отриманих висновків органів ДФС відповідний орган Казначейства здійснює повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань у визначеному законодавством порядку.

Водночас повідомляємо, що Міністерством фінансів України готується проект наказу «Про затвердження Порядку взаємодії територiальних органів Державної фіскальної служби України, мiсцевих фiнансових органiв та територiальних органiв Державної казначейської служби України у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань».

Враховуючи викладене вище, фізична особа може повернути військовий збір, сплачений згідно з договором купівлі-продажу нерухомого майна, яке перебувало у власності платника понад три роки, на підставі поданої заяви до відповідного територіального органу Державної фіскальної служби.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»